Sanatate

Borşul de ţărîţe ajută în tratarea bolilor respiratorii cronice

Este foarte puţin cunoscut în ţările occidentale, însă la români (ruşii sînt şi ei maeştri ai terapiei cu borş) există o sumedenie de tradiţii legate de virtuţile purificatoare şi energizante ale borşului de ţărîţe – o licoare considerată în multe zone ale ţării drept magică.

Borşul este, de fapt, zeama rezultată din macerarea tărîţelor de grîu. Aceste ţărîţe fermentate în apă dau naştere unui lichid cu gust acru şi efecte terapeutice deosebite.

ÃŽn Bucovina, înainte de intrarea în post ÅŸi înainte de mesele de sărbători, toate vasele ÅŸi tacîmurile sînt clătite în borÅŸ ÅŸi apoi binecuvîntate cu semnul crucii, ca să fie “spălate toate relele”. Faima cea mai mare ÅŸi-a cîştigat-o borÅŸul prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de ÅŸtiinţă, că trezeÅŸte omul din beÅ£ie. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele intoxicaÅ£iei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcÅ£ie. Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice (bronÅŸită, astm, sinuzită), adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.

Două căni de borş, băute zilnic, ajută la vindecarea bolilor respiratorii cronice şi, mai ales, preîntîmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de cîte 3 săptămîni cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.

Ca adjuvant în tuberculoză, se bea, în fiecare zi, o jumătate de litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.

Pentru trezirea din beţie, se beau 1-2 l de borş dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum un litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii, cum ar fi ameţeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Mai mult, cei care beau zilnic borş nu mai simt nevoia să bea alcool.

În indigestie şi vomă, se bea, zilnic, înainte de masă, un pahar de borş. Acest tratament este contraindicat în dispepsia acidă.

Contra oboselii cronice, pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului nervos, se beau 1-2 căni de borş dintr-o dată.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *