LifeStyle

Bolile neurologice, invinse de uleiul de peste

Un regim alimentar ce contine omega3 si include peste, fructe si legume din belsug poate reduce considerabil riscul instalarii dementei si a bolii Alzheimer. Cel putin asa sustin cercetatorii francezi, care precizeaza ca in timp ce acidul gras omega‑3, adica pe romaneste uleiul de peste lupta, impotriva acestor boli, acidul gras omega‑6 sporeste riscul aparitiei problemelor de memorie si bolilor neurologice. 

Constatarile au fost facute dupa ce oamenii de stiinta au analizat regimul alimentar al unui numar de 8.085 de persoane cu varste de peste 65 de ani. La inceputul studiului subiectii nu prezentau semne de boli neurologice, dar in decursul a patru ani 183 de persoane au fost diagnosticate cu boala Alzheimer, in timp ce alte 98 fusesera afectate de alte forme ale dementei. S-a descoperit ca pacientii care consumau in mod regulat uleiuri bogate in acidul omega‑3, precum uleiul de rapita, de seminte de in sau uleiul extras din nuci, prezentau un risc cu 60 la suta mai scazut de a fi afectati de boli neurologice, comparativ cu persoanele care nu includeau aceste tipuri de ulei in regimul lor alimentar. Rezultatele studiului au mai scos la iveala si faptul ca un consum regulat de fructe si legume reduce cu pana la 30 la suta riscul aparitiei dementei.S-a constatat de asemenea ca in cazul subiectilor care mancau peste cel putin o data pe saptamana riscul aparitiei dementei a fost redus cu pana la 40 la suta. In plus, la aceeasi categorie de subiecti, riscul aparitiei bolii Alzheimer scadea cu pana la 35 la suta singura conditie fiind aceea ca respectivii pacienti sa nu aiba gena ApoE4, responsabila de declansarea bolii Alzheimer. “Avand in vedere ca majoritatea oamenilor nu prezinta gena ApoE4, aceste rezultate ar putea avea implicaÅ£ii deosebit de importante în ceea ce priveÅŸte sănătatea publică”, a declarat Pascale Barberger‑Gateau, autorul studiului, angajat al Institutului National Francez pentru Sanatate si Cercetare Medicala. “Totusi, inainte de a emite si implementa astfel de recomandari, va fi nevoie sa se mai efectueze si alte studii pentru a stabili cantitatea optima si combinatia ideala de elemente nutritive”, a mai adaugat profesorul Barberger‑Gateau.Echipa condusa de acesta a mai constatat si ca persoanele care prezinta gena ApoE4 si care consuma in mod obisnuit uleiuri bogate in acidul gras omega‑6, ca de exemplu uleiul de floarea soarelui sau uleiul din boabe de struguri, dar nu si peste si produse ce contin ulei de peste, sunt de trei ori mai predispuse la boli neurologice decat in mod obisnuit.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *