Stiri

Banca publica de sange placentar din Romania s-a deschis cu primele donatii

In urma cu exact un an, Cord Blood Center Ro si Fundatia Eurocord Romania anuntau infiintarea, la Cluj-Napoca, a primei banci private de celule stem din Romania si promiteau inaugurarea, la scurt timp, a unei banci care sa gestioneze un registru public de sange placentar.

Clujul este, incepand cu luna iulie 2008, primul oras din Romania care beneficiaza de o banca privata de sange placentar. Preocupata de domeniul social si implicata in actiuni de responsabilitate civica, Fundatia Eurocord Romania a lansat la sfarsitul lunii septembrie prima banca publica de sange placentar din Romania la care au acces in mod gratuit toti cetatenii romani.
Acestea reprezinta doua proiecte de anvergura nationala care s-au dezvoltat si finalizat la termenul propus.

Ce este o banca publica de sange placentar ?
Atunci cand o persoana bolnava are nevoie de un transplant, poate apela in mod gratuit la un donator aflat in baza de date a bancii. Daca testul compatibilitatii este trecut, bolnavul are acces la grefa de transplant aflata in proprietatea bancii.
In Europa, sangele placentar este stocat in sistem de banca privata (private/ familly banking) si banca publica (public banking). Cei care apeleaza la banca privata au posibilitatea de a-si pastra, contra cost, unitatile de sange colectate doar pentru copilul lor sau pentru o ruda apropiata. Acest serviciu medical este oferit in prezent de Cord Blood Center Ro.
Spre deosebire de recoltarea pentru uzul propriu (familial) al sangelui placentar, donarea in vederea banking-ului public va putea fi efectuata exclusiv in unitatile medicale care fac parte din proiectul “banking public de sange placentar” si doar in baza criteriilor generale de includere si excludere.
Singurul lucru care ar pune probleme existentei si sustinerii unei banci publice este mentalitatea inca usor retrograda privind actul “donatiei”. Si pentru ca o banca publica sa poata fi declarata functionala, este nevoie de cel putin 3 000 de unitati de sange placentar.
In cazul donarii sangelui placentar lucrurile ar trebui sa fie mai simple, deoarece mamica are trei alternative din care va putea alege, in mod rational: (1) de a pastra unitatile de sange placentar si de a plati pentru asta, (2) de a dona sangele, neavand nimic de pierdut si (3) de a refuza donarea, situatie in care totul se arunca impreuna cu placenta.
Neexistand niciun risc sau un dezavantaj legat de procedura, orice persoana rationala va exclude a treia varianta si va alege intre cele doua. Daca i se explica toate optiunile, in mod logic si normal femeia va alege sa acorde o sansa in plus propriului copil sau o alternativa nesperata pentru o alta mama.
Avantajele unei banci publice:
-in prezent, aceste banci exista doar in strainatate, iar lupta cu boala este una contra-cronometru;
-accesul la grefa de transplant este gratuit;
-spre deosebire de banca de maduva osoasa, banca de sange placentar stocheaza probe la care accesul este imediat. In primul caz, exista doar liste de asteptare si potentiali donatori.
Proiectul infiintarii primei banci publice de sange placentar a putut fi finalizat si datorita campaniei de redirectionare a celor 2% din impozitul pe venit, campanie initiata de catre Fundatia Eurocord Romania.

One Comment

  1. Buna ziua,suntem in 2010,aprilie. Aceasta banca de celule stem functioneaza deja in Cluj-Napoca? Mama mea are nevoie de acest transplant cu celule stem si nu stiu unde sa caut,ca strainatatea este accesibila dar costurile nu sunt. Imi puteti da un raspuns va rog? As dori sa stiu daca in Romania se realizeaza la ora actuala transplanturi cu celule stem. Myltumesc frumos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *