LifeStyle

Azalee

Azaleele se pot dezvolta foarte bine în grădină, fiind arbuşti cu tulpini scurte, putîndu-se ramifica direct de la nivelul solului. Au înălţimi variabile, începînd de la 60 de centimetri. Frunzele sînt ovale, mai mult sau mai puţin alungite, de un verde mai închis pe partea superioară şi un luciu aparent. Planta are tendinţa de a se ramifica bogat la vîrf de ramură, în special după perioada de înflorire.

Planta înfloreşte primăvara, timpuriu (mai exact, sfîrşitul lunii februarie, începutul lunii martie) şi este acoperită de flori, frunzele fiind observate cu greutate. Gama coloristică este foarte variată: de la alb pînă la purpuriu, trecînd prin toate nuanţele. Azaleele iubesc răcoarea şi umezeala, lumina filtrată sau semiumbra. De asemenea, ele nu suportă temperaturi ridicate în sol. De aceea, vara se recomandă protejarea lor de caniculă, eventual prin mutarea într-un loc mai răcoros. Recomandat pentru azalee este un substrat poros, cu o aciditate pronunţată şi cu o mare capacitate de reţinere a apei şi un drenaj foarte bun.

 Modul de înmulţire cel mai practic este butăşirea. Se folosesc butaşi de vîrf, din acelaşi an, care se taie la 10-12 centimetri, păstrînd trei sau patru perechi de frunze. Se separă de plantă, dimineaţa, cînd sînt plini de sevă şi se plantează la o adîncime de 2-3 cm într-un pat de turbă şi perlit. Se udă abundent şi se acoperă cu un clopot de sticlă sau cu o folie. După înrădăcinare, care durează de obicei între şase şi opt săptămîni, vlăstarii se plantează separat în ghivece, într-un substrat bogat în sphagnum, pentru a stimula dezvoltarea rădăcinii. O plantă obţinută din butaş va trebui protejată în primii doi-trei ani, atît de frigul iernii, cît şi de perioadele caniculare.

 Este bine ca, în perioada iernii, mai ales cînd există zăpadă, azaleea de grădină să fie “îmbrăcată” cu o pînză neÅ£esută (sau cu pînză de sac) ÅŸi cu un strat gros de frunze moarte sau rumeguÅŸ la baza tulpinii. Pe timpul iernii, azaleea nu trebuie udată, deoarece intră în repaus vegetativ.

Azaleea poate ierna fără probleme şi într-un balcon închis, dar neîncălzit.

Material realizat cu ajutorul firmei “Green Service România” www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *