Sanatate

Atac cardiac: simptome atipice la numeroase femei

Durerile în regiunea pieptului constituie cel mai frecvent simptom al infarctului în rândul ambelor sexe, însă femeile au din ce în ce mai multe simptome atipice, fapt care ar putea dovedi că acestea sunt, în general, mai prost tratate decât bărbaţii, potrivit unui studiu publicat în revista Heart.

Femeile care suferă un infarct prezintă de două ori mai multe riscuri decât bărbaţii ca analizele lor să aibă rezultate normale sau să nu indice nicio obstrucţie a unui vas de sânge într-o angiografie, a explicat profesorul Kim Eagle, cardiolog la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Stanford, California, coordonator al studiului.

Studiul a fost realizat pe baza analizelor datelor colectate de la 25.755 de persoane din 14 ţări care au suferit un infarct în perioada 1999 – 2006.

Tuturor pacienţilor li s-a făcut câte o angiografie, care permite în mod normal medicilor să detecteze blocajele din artere, principala cauză a infarctului, a atacului cerebral şi a durerilor în regiunea pieptului.

Diferenţa în ceea ce priveşte simptomele infarctului la numeroase femei îi face adesea pe medici să nu le trateze adecvat, crescând astfel riscul de deces sau recidivă.

Astfel, în rândul pacienţilor care suferă un atac cardiac sau care se plâng de dureri în piept, femeile sunt cele care au mai puţine şanse decât bărbaţii să fie tratate cu statine sau alte medicamente judecate esenţiale pentru împiedicarea altor noi crize cardiace.

În funcţie de gravitatea obstrucţiei arteriale, aceste diferenţe fac ca femeile să aibă mai puţine şanse de a fi supuse unei angioplastii sau de a li se implanta o endoproteză arterială, care permite menţinerea deschisă a arterei, potrivit cercetătorilor.

Femeile participante la studiu care sufereau de maladii coronariene grave prezentau o mai mare probabilitate decât bărbaţii de a suferi un nou infarct sau atac cerebral în jumătatea de an după primul.

Cardiologii au mai descoperit că simptomele prezentate de femei erau foarte diferite de cele descrise de bărbaţi atunci când pacienţii erau duşi la spital.

În timp ce 94% dintre bărbaţi şi 92% dintre femei au menţionat durerile în piept, multe paciente se plângeau de semne atipice, precum ameţeli sau dureri de maxilar.

„S-au înregistrat progrese importante pentru tratarea femeilor care suferă de maladii cardiovasculare, însă mai sunt multe lucruri de făcut”, a concluzionat profesorul Eagle.

Maladiile cardiovasculare constituie principala cauză a mortalităţii în rândul femeilor din Statele Unite, cu 459.000 de decese pe an.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *