FILME

Asterix la Jocurile Olimpice, cel mai nou film prezentat de Orange

Orange, impreuna cu La Petite Reine, Pathé Renn Production, Les Editions Albert René si distribuitorul roman de film Ro Image, sustine lansarea filmului-eveniment „Asterix la Jocurile Olimpice” in cinematografele din Romania, pe 1 februarie 2008.  Orange se asociaza cu cea de a saptea arta pentru a oferi spectatorilor romani continut suplimentar fata de film, creat impreuna cu producatorul Les Editions Albert René. Pentru ca iubitorii filmului sa descopere noile aventuri ale celui mai cunoscut galez de pe planeta, Orange propune continut mobil in avanpremiera legat de film si universul acestuia, disponibil pe www.orange.ro si in portalul wap Orange World: trailerul filmului, interviuri cu actorii si echipa de realizare a filmului, secvente de making of, informatii despre actori si personaje, imagini din film, precum si jocul oficial al filmului pe telefonul mobil. 
O pleiada de celebritati a luat parte la realizarea a ceea ce se anunta a fi unul dintre succesele europene ale anului 2008. Alain Delon intruchipeaza un Iulius Cezar imperial, dar obosit de capriciile fiului sau Brutus, interpretat de Benoît Poelvoorde. Clovis Cornillac, care se simte perfect in pielea galezului cu inima mare, reia rolul lui Asterix, alaturi de Gérard Depardieu, captivant ca intotdeauna in rolul unui Obelix timid, romantic, dar cu dispozitii schimbatoare asemenea volumului supei in functie de intensitatea focului. Cele doua cupluri intens conturate sustin filmul, antrenandu-i pe spectatori in atmosfera Greciei antice, in plina desfasurare a unei Olimpiade.

“Asterix la Jocurile Olimpice” marcheaza si debutul in cinematografie al unor sportivi de top sau al unor vedete din lumea divertismentului, foarte iubite de public. Pe rand, Michael Schumacher, Zinedine Zidane, Adriana Karembeu, Jamel Debbouze, Amelie Mauresmo si Tony Parker ii incanta pe greci cu talentele lor.
Prin acest parteneriat, Orange isi reafirma pozitia de furnizor de continut multimedia pentru clientii sai, precum si implicarea sa ca partener inovator al industriei cinematogratice. Un proiect special este implementarea la nivel european si local a proiectului de succes Orange Film, prin care clientii Orange au in fiecare miercuri doua bilete la pretul unuia la oricare dintre cinematografele partenere ale programului. Partener traditional al Festivalului Filmului Francez, al Festivalului European de Film si al Festivalului International de Film DaKINO, Orange s-a implicat si in lansarea mai multor productii pe piata romaneasca, precum ultimul film din seria Razboiul Stelelor.

the future’s bright, the future’s Orange

Mai multe informatii despre filmul « Asterix la Jocurile Olimpice »
Un duo de realizatori

Dupa ce a fost o perioada actor, Thomas Langmann se lanseaza ca producator creand propria sa casa de productie, La Petite Reine. Printre productiile sale cele mai importante se numara  « Nos jours heureux » (2006), « Double Zéro » (2004), « Blueberry, Experienta secreta »  (« Blueberry » – 2004) si « Norocosi cu ghinion » (« Le Boulet » – 2002).

Dupa participarea alaturi de Stéphane Gateau la realizarea filmului de sketchuri             « Paranoïa », Frédéric Forestier isi incearca sansa in Statele Unite, unde regizeaza       « Numaratoare inversa » (« The Peacekeeper » – 1997) cu Dolph Lundgren. Revenit in Franta capata gustul filmelor de actiune cu « Norocosi cu ghinion » (« Le Boulet » – 2002), o comedie pe care o realizeza impreuna cu Alain Berberian. Cu Gérard Lanvin si Benoît Poelvoorde in cap de afis, succesul este asigurat, filmul totalizand 3 milioane de spectatori in salile de cinema. Trei ani mai tarziu, Frédéric Forestier reediteaza aceasta reusita ridicandu-i pe Jacques Villeret, Gérard Darmon si Gérard Lanvin la titlul de nasi (« Les Parrains » – 2005).
Cum a aparut filmul « Asterix la Jocurile Olimpice »

« Asterix la Jocurile Olimpice »: albumul

Scenariu : Goscinny – Desene : Uderzo

Editura : HACHETTE LIVRE

Prima publicare : revista Pilote, nr.434 (15/02/68)

Prima editie in album : 1968

« Asterix la Jocurile Olimpice » este al doisprezecelea album din seria de benzi desenate « Astérix le Gaulois » de René Goscinny (scenariu) si Albert Uderzo (desene), prepublicat in Franta intre nr.434 (15 februarie 1968) si nr. 455 (25 iulie 1968) in revista Pilote si publicat in album in 1968. Asterix si Obelix merg in Grecia, la Atena, pentru a participa la Olimpiada. O buna parte a satului galez ii insoteste pentru a-i sustine. Din nefericire, cand ajung, afla ca produsele care ii pot ajuta sa castige sunt interzise, iar faimoasa lor potiune magica face parte dintre acestea.

Asterix nu va avea alta alegere decat sa reprezinte Galia singur si fara potiunea magica…
Sursa de inspiratie

« Suntem in anul 50 i.e.n. Grecia este ocupata in intregime de romani… Chiar in intregime?

Nu! Un sat populat de galezi indestructibili rezista permanent invadatorului. Iar viata legiunilor romane, regrupate in Babaorum, Aquarium, Laudanum si Petitbonum, nu e deloc usoara. »
Parintii lui Asterix

Scenarist: René Goscinny (14 august 1926 – 5 noiembrie 1977) scriitor, umorist  si scenarist de benzi desenate francez, de origine poloneza. Este cunoscut in lumea intreaga pentru albumele Asterix si Lucky Luke (personaj creat de Morris, dar caruia Goscinny i-a dat, ca scenarist si gagman, un nou suflu). Este unul din autorii francezi cei mai cititi din lume: benzile desenate si cartile pe care le-a scris s-au vandut in peste 500 de milioane de exemplare.

Desenator: Albert Uderzo (Fismes, 25 aprilie 1927), desenator si scenarist de benzi desenate francez. In 1959 Uderzo participa la crearea revistei « Pilote », un hebdomader de referinta pentru o intreaga generatie de fani ai benzilor desenate. In aceasta revista deseneaza doua serii: « Tanguy et Laverdure », serie de aviatie realista cu un scenariu de Charlier si « Les aventures d’Astérix le Gaulois », serie umoristica cu un scenariu de Goscinny. De asemenea, este autorul lui « Oum-pah-pah » si al lui «Jehan Pistolet », alte doua serii cu scenariu René Goscinny. Confruntat cu un volum tot mai mare de munca, in anii ’60 renunta progresiv la celelate serii si se consacra lui Asterix. Primul album este publicat in 1961: « Asterix le Gaulois ».

De atunci, seria cunoaste un succes continuu.

In 1974, cei doi autori creeaza Studiourile Idéfix pentru a controla adaptarea in desene animate a aventurilor galezului.

Moartea lui Goscinny in 1977 il bulverseaza profund pe Uderzo, care decide sa continue seria Asterix.

Primul sau album realizat solo, « Le Grand Fossé », apare in 1980 la Les Editions Albert René, editura creata in 1979: este un succes…

Micul galez are astazi 50 de ani si continua sa produca bucurie copiilor si parintilor din lumea intreaga. Ultimele albume aparute au inregistrat cele mai mari tiraje din istoria benzii desenate europene. De la crearea sa in 1961 si pana in prezent s-au vandut peste 330 de milioane de albume, aventurile galezului Asterix fiind traduse in 104 limbi si dialecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *