LifeStyle

ARCA va lansa Helen 2, prima racheta spatiala romaneasca

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), va lansa racheta spaţială Helen 2 din largul Mării Negre, în perioada 3 – 5 august, într-un moment favorabil din punct de vedere meteorologic.

Prin lansarea rachetei Helen 2, seurmareste atat lansarea primei rachete spaţiale româneşti în zbor suborbital dar si realizarea primului zbor în cadrul competiţiei internaţionale de astronautică Google Lunar X Prize

Helen 2 este un sistem suborbital format dintr-un balon cu heliu, de presiune “0”, ce transportă un vehicul rachetă în două trepte şi sarcina utilă European Lunar Lander (ELL). Sarcina utilă este o capsulă presurizată ce transportă avionică, precum: accelerometre, camere video, sisteme de urmărire prin satelit, GPS, senzori, echipament de telemetrie, etc.

Nava militară NSSL 281 Constanţa va transporta echipa tehnică şi echipamentul în largul Marii Negre, în interiorul zonei de siguranţă, în punctul de umflare a balonului.

Echipa tehnică va descărca treptele rachetei Helen 2 pe suprafaţa mării, unde aceasta va fi alimentată cu apă oxigenată de la bordul navei Constanţa.

Se va umfla apoi balonul, care va fi poziţionat şi ancorat ferm în pupa navei Constanţa. Umflarea balonului se va face cu ajutorul buteliilor de heliu aflate în hangarul elicopterului navei Constanţa.

Ascensiunea balonului va dura cca 1 ora, până la altitudinea de 14.000m. Pe parcursul ascensiunii către punctul de lansare, aflat în centrul zonei de siguranţă, zborul poate fi anulat prin desprinderea rachetei de balonul purtător şi distrugerea ei la impactul cu apa, în orice moment se va considera necesar.

La altitudinea menţionată, se va comanda desprinderea vehiculului de balon şi pornirea motorului rachetă al primei trepte. Acesta va funcţiona 30s, şi va accelera vehiculul până la viteza de 420m/s şi altitudinea de 21.000m.

După consumarea combustibilului primei trepte, treapta a doua va fi pornită şi va accelera vehiculul timp de încă 40s, până la viteza de 1200 m/s şi altitudinea de 34.000m. Va urma imponderabilitatea, până la reintrarea în atmosfera.

De la această altitudine, vehiculul va urca inerţial, până la altitudinea de 80.000m.

Urmează reintrarea în atmosfera terestră şi recuperarea, de către navă, a treptelor rachetei, a capsulei cu echipamente şi a balonului. Toate aceste elemente sunt prevăzute cu dispozitive radioemiţătoare şi echipamente de urmărire prin satelit.

Finanţare

Programul proiectării şi construcţiei rachetei spaţiale Helen 2 este realizat cu fonduri exclusiv private. Costurile necesare operaţiunilor de lansare pentru Misiunea 4, inclusiv activitatea navală de pe Marea Neagră, sunt suportate de ARCA prin sprijinul partenerilor săi.

Despre ARCA

Asociaţia Română pentru Cosmonautică si Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non guvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale, care promovează proiecte aerospaţiale inovative. Organizaţia a fost fondată în anul 1999.

Începând cu anul 2002, ARCA reprezintă unul dintre concurenţii importanţi înscrişi în cea mai prestigioasă competiţie de astronautică – Ansari X Prize. Această competiţie americană deschide trendul mondial al zborului spaţial privat similar cu primele competiţii de aviaţie de la începutul secolului XX (traversarea Atlanticului, Prima Competitie de aviaţie din Rheims-Franţa).

ARCA a dezvoltat trei mari programe de cercetare: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE:

Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor rachetă din lume, din materiale compozite, reutilizabil, monopropellant, a fost lansată cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capul Midia, de pe ţărmul Mării Negre.

Stabilo este un vehicul rachetă în două trepte, lansat din aer, care a executat două zboruri până în acest moment. Prima treaptă este cel mai mare balon solar din lume, iar a doua treaptă este un vehicul rachetă pilotat. Primele zboruri la joasă altitudine ale sistemului au fost efectuate în 2006.

În 2006, Misiunea1 a fost lansată la o altitudine de 14.700, în stratosferă.

În 2007, Misiunea 2 a fost lansată cu succes, la o altitudine de 12.000 m deasupra Mării Negre.

Din 2008, ARCA participă în Competiţia Google Lunar X Prize, o continuare a competiţiei Ansari X Prize, care oferă un premiu de 30 mil $ primei echipe care reuşeşte să trimită pe Lună un robot care să transmită imagini şi date în direct. Pentru această competiţie, ARCA dezvoltă sonda lunară ELE (European Lunar Explorer) şi racheta lansatoare de sateliţi Haas.

În mai 2010, ARCA încheie cu succes Misiunea 5, de testare în zbor, la altitudinea de 5000 m, a sistemelor de control si comandă a zborului care vor echipa racheta Helen 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *