Sanatate

Apa de Javel acţionează asupra virusului A/H5N1

Apa de Javel permite eliminarea virusului gripei aviare A/H5N1, ca şi a altor viruşi gripali. Cel puţin aceasta este concluzia unui test realizat de Institutul Pasteur de la Lille, la cererea Camerei Sindicale Naţionale a Apei Javel, informează cotidianul francez Le Point.

Organizaţia sindicală profită de actuala situaţie pentru a aminti că produsul de dezinfecţie este cel mai popular în virtutea proprietăţilor sale de igienă preventivă, acesta interesînd mai mult ca niciodată publicul larg, ca şi comunitatea ştiinţifică, medicală şi guvernamentală.

Proprietăţile de dezinfecÅ£ie ale apei de Javel sînt cunoscute din secolul al XIX‑lea. Descoperirile lui Pasteur în domeniul bolilor infecÅ£ioase au avut o mare importanţă. ÃŽn 1988, analiza la microscopul electronic a permis vizualizarea distrugerii în 30 de secunde a bacteriilor, prin spargerea membranelor la contactul cu apa de Javel vîndută în comerÅ£. Cu cîţiva ani mai devreme, în 1985, echipa Institutului Pasteur – care a pus în evidenţă virusul care declanÅŸează SIDA – dovedise eficienÅ£a apei de Javel asupra HIV. NASA a ales acest produs la dezinfecÅ£ia cabinei misiunii Apollo XI, pentru a evita o eventuală contaminare cu germeni selenari necunoscuÅ£i.

Ultimul studiu priveÅŸte virusul A/H5N1. Testul, realizat în 2008 de Institutul Pasteur, a fost efectuat în laboratorul său de înaltă securitate (nivelul P3). El arată că apa de Javel din comerÅ£ “este activă de la concentraÅ£ia de 0,1 la sută de clor (apa de Javel cumpărată în flacon, diluată de 25 de ori), după un timp de acÅ£ionare de 15 minute, în condiÅ£ii aÅŸa-zis de murdărie, faţă de virusul gripei aviare H5N1”, precizează comunicatul. ÃŽn actualul context de risc de pandemie, apa de Javel este necesară în gospodării ÅŸi colectivităţi- ‑ printre care instituÅ£iile medicale – la dezinfectarea regulată a tuturor suprafeÅ£elor, pentru a limita răspîndirea viruÅŸilor ÅŸi bacteriilor.

SUrsa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *