Concerte

Aida la inchiderea stagiunii la Opera Nationala Bucuresti

Inchiderea stagiunii la Opera Nationala Bucuresti: AIDA spectacol aniversar Iulia Buciuceanu

La finalul a aproape noua luni de activitate in care a oferit publicului o varietate de evenimente speciale de o inalta calitate artistica, premiere de opera si balet, invitati din tara si strainatate, spectacole aniversare sau omagiale, lansari de carte, expozitii, ateliere pentru copii si tineri s.a., Opera Nationala Bucuresti se apropie de inchiderea stagiunii 2010-2011. Duminica, 29 mai (18.30), iubitorii genului liric sunt invitati la ultima reprezentatie a stagiunii: AIDA (Giuseppe Verdi). Spectacolul va fi dedicat uneia dintre marile mezzo-soprane care au marcat istoria Operei Nationale Bucuresti : Iulia Buciuceanu.

IULIA BUCIUCEANU si-a inceput studiile muzicale la Conservatorul din Iasi si le-a continuat la cel din Bucuresti, cu maestrii Jean Rnzescu si Jean Bobescu. In anul II de studiu a fost remarcata pentru talentul sau si a debutat la Opera Nationala Bucuresti in rolul Ondine din opera Rusalka de Antonin Dvorak, obtinnd un extraordinar succes. Au urmat debuturile in roluri precum Polina din Dama de pica de Piotr Ilici Ceaikovski, Olga din Evgheni Oneghin de acelasi compozitor, Maddalena din Rigoletto, Meg Page din Falstaff, Azucena din Il Trovatore – Giuseppe Verdi, Carmen din opera omonima de Georges Bizet etc. 
Iulia Buciuceanu este laureata a Concursului International de Canto de la Viena (1959), a Festivalului Primavara de la Praga (1960), a Concursului International de la Sofia si a Festivalului de Opera de la Helsinki (1962) si a cstigat Marele Premiu la Concursul International de Canto de la Toulouse (1962). Faima sa a depasit granitele Romniei, remarcndu-se de-a lungul timpului pe scene din Franta, fosta Iugoslavie, Rusia, Finlanda, China, Cehia, Mongolia, Bulgaria s.a.m.d.
Pe lnga acest palmares, Iulia Buciuceanu a mai intrerpretat roluri precum: Ulrica din Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi, Fricka din Die Walkre de Richard Wagner, Amneris din Aida de Giuseppe Verdi, Orfeu din Orfeu de Ch. W. Gluck, Venus din Tannhuser de Richard Wagner, Mary din Der fliegende Hollder de Richard Wagner, Konceakovna din Cneazul Igor de Alexandr Borodin, Feodor din Boris Godunov de Modest Petrovici Musorgski etc.

Din distributia spectacolului Aida vor face parte doi solisti invitati din strainatate: mezzo-soprana de origine bulgara Elena Chavdarova (in rolul lui Amneris) si tenorul romn Daniel Magdal (Radames). Alaturi de acestia vor evolua artistii ONB: Mariana Colpos (Aida), Marius Bolos (Regele), Horia Sandu (Ramfis), Stefan Ignat (Amonasro), Liviu Indricau (Mesagerul), Dorina Chesei (Marea preoteasca) si solistii de balet Madalina Slateanu, Magdalena Radulescu, Alin Gheorghiu. Isi vor da concursul orchestra si corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu. Intreaga reprezentatie se va desfasura sub bagheta dirijorului invitat Alexandru Samoila.

Mezzo-soprana de origine bulgara ELENA CHAVDAROVA a absolvit Academia de Muzica din Sofia si s-a specializat la Opera Nationala din acelasi oras. Din 1992 a fost solista a operei din Plovdiv, unde a debutat in rolul Maddalena din Rigoletto de Giuseppe Verdi, iar din 1997 este solista a Operei Nationale din Sofia. Colaborarile sale includ aparitii in sali de prestigiu din tari ca Italia, Germania, Spania, Portugalia, Belgia, Macedonia, Olanda, Rusia, Japonia, Croatia, Coreea de Sud, Elvetia, Cipru.

Repertoriul sau contine lucrari verdiene precum rolurile Azucena din Il Trovatore, Eboli din Don Carlos, Fenena din Nabucco, Ulrica din Un ballo in maschera, alaturi de Carmen din opera cu acelasi titlu de Georges Bizet, Santuzza din Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Olga din Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Kontceakovna din Cneazul Igor de Alexandr Borodin etc.

Absolvent al Universitatii de Arte George Enescu din Iasi in 1991, DANIEL MAGDAL a fost angajat ca solist la Opera Nationala Romna din acelasi oras pna in 1997, an in care s-a stabilit in Germania. De atunci desfasoara o bogata cariera internationala, fiind colaborator permanent al unor teatre precum cele din Braunschweig, Dresda, Freiburg, Hanovra, Saarbrcken, Schwerin, Berlin sau Praga. La acestea se adauga participarea la prestigioase festivaluri, precum cele din Mallorca (Spania), Osaka (Japonia) sau Edmonton (Canada).
Daniel Magdal este un invitat constant al Operei Nationale Bucuresti, pe scena careia a interpretat roluri precum: Turiddu din Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Edgardo din Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, Samson din Samson et Dalila de Camille Saint Sans, Mario Cavaradossi din Tosca de Giacomo Puccini, Rodolfo din La Bohme de Giacomo Puccini, Don Jos din Carmen de Georges Bizet. Din repertoriul sau mai amintim roluri precum Riccardo din Un ballo in maschera (Bal mascat), rolul titular din Otello, Alfredo Germont din La Traviata Giuseppe Verdi, Florestan din Fidelio Ludwig van Beethoven, Nemorino din Lelisir dAmore (Elixirul dragostei) – Gaetano Donizetti.

Dirijorul ALEXANDRU SAMOILA a absolvit Conservatorul Rimski Korsakov din Sankt Petersburg, urmnd apoi si cursurile Conservatorului de Stat Musorgski din Ekaterinburg. In 1981 a devenit dirijor sef si director artistic al Teatrului National de Opera si Balet din Republica Moldova, intre timp colabornd cu Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Nationala Rusa, Orchestra Teatrului Mare din Moscova, Filarmonica Noua din Tokyo, Orchestra Nationala Radio din Bucuresti etc.
De-a lungul carierei sale, Alexandru Samoila a dirijat in teatre de opera din Moscova (Teatrul Mare, Opera Stanislavski), din Sankt Petersburg si din alte orase din Rusia si fosta Uniune Sovietica. A dirijat peste 50 de titluri de opera si balet si a intreprins turnee in tari precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia, Japonia, Islanda, Ungaria, Bulgaria, Turcia s.a.m.d. Printre succesele sale se numara colaborarea cu Royal Albert Hall din Londra, unde a debutat la pupitrul dirijoral cu spectacolul Aida de Giuseppe Verdi, in 1996. De la acea data este invitat frecvent al acestei institutii.

Cristina Barbulescu
Coordonator SIPC
office@operanb.ro
http://www.operanb.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *