LifeStyle, Sanatate

Administrarea de hormoni este asociată cu un risc sporit de cancer la sîn şi ovarian

Rezultatele unor cercetări extinse pe două continente nu oferă veşti prea bune în ceea ce priveşte administrarea de hormoni în perioada menopauzei, oferind dovezile cele mai puternice de risc sporit de cancer la sîn şi de risc uşor mai mare de apariţie a cancerului ovarian.Noile date oferite de guvernul american demonstrează că numărul femeilor bolnave de cancer la sîn a scăzut începînd cu 2004, după ce din 2003 milioane de femei au renunţat să îşi mai administreze hormoni, în urma unui studiu care demonstra existenţa riscului apariţiei infarctului, hipertensiunii şi a riscului îmbolnăvirii de cancer. Experţii susţin că diminuarea numărului acestora, începînd cu 2003, este o realitate şi nu o întîmplare.

Din 2001 în 2004, rata îmbolnăvirii de cancer la sîn a scăzut cu nouă procente – o scădere considerabilă susÅ£ine un raport publicat de New England Journal of Medicine. TendinÅ£a a fost ÅŸi mai puternică pentru cele mai obiÅŸnuite forme ale bolii – tumori a căror creÅŸtere este alimentată de hormoni. Aceste rate au scăzut cu aproape 15 procente în rîndul femeilor cu vîrste între 50 ÅŸi 69 de ani, intervalul de vîrstă care este cel mai vizat de folosirea pilulelor cu hormoni.

În acelaşi timp, un studiu care a cuprins aproximativ un milion de femei din Marea Britanie a demonstrat că dintre femeile care şi‑au administrat hormoni după instalarea menopauzei, 20 de procente erau mai predispuse la dezvoltarea cancerului ovarian sau au decedat de pe urma acestuia, comparativ cu cele care nu au luat niciodată un astfel de tratament. Acel studiu a apărut on-line pe site‑ul publicaţiei londoneze The Lancet.

Pentru consumatori, noua cercetare nu schimbă indicaţiile de a folosi cea mai mică doză pe cea mai scurtă perioadă de timp pentru bufeuri şi alte simptome ale menopauzei care nu pot fi altfel controlate.

Pentru oamenii de ÅŸtiinţă precauÅ£i, noile cazuri de cancer la sîn au fost mai mult o dovadă a legăturii dintre cancer ÅŸi hormoni. “SituaÅ£ia s‑a înrăutăţit”, a declarat doctorul Peter Ravdin, biostatistician în cadrul Universităţii din Texas ÅŸi la “Cancer Center” din Huston, care a condus cercetarea.

Unii au fost sceptici în urmă cu cîteva luni cînd Radvin şi cercetătorii Institutului Naţional de Cancer au raportat pentru prima dată scăderea cazurilor de cancer în anul 2003. Noile cifre, la care s‑au adăugat date din 2004, au demonstrat că acest lucru nu este întîmplător, a declarat doctor Julie Gralow, purtător de cuvînt al Societăţii Americane de Oncologie Clinică şi expert în cancer în cadrul Universităţii Washington din Seattle.

Brenda Edwards, unul dintre autorii articolului publicat de revista medicală ÅŸi cercetător în cadrul Institului NaÅ£ional al Cancerului este de acord: “Se constată un declin statistic important în ultimii trei ani ÅŸi o dovadă clară a acestei tendinÅ£e”.

Chiar dacă unele analize sugerează faptul că riscurile de infarct provocate de hormonii administraţi la menopauză nu sînt chiar atît de mari pe cît s‑a crezut pentru femeile proaspăt intrate la menopauză, statisticile publicate recent se adaugă preocupărilor privind cancerul.

După ce a crescut constant în anii ’90, rata îmbolnăvirilor de cancer la sîn din 2001 în 2002 a scăzut de la 138 de cazuri la 135 la 100.000 de femei. După ce un studiu federal al “Women’s Health Initiative” a raportat în iulie 2002 riscurile administrării de hormoni asupra sănătăţii, folosirea pastilelor a scăzut.

AÅŸa s‑a întîmplat ÅŸi cu rata cancerului la sîn din anul următor. A fost cea mai mare scădere înregistrată din anii ’70, perioadă în care guvernul a început să elaboreze statistici. Scăderea a fost constatată în toate statisticile privind cancerul, revizuite de studiu ÅŸi nicio altă rată a cancerului nu s‑a schimbat atît de semnificativ – indicii puternice că hormonii au un rol, susÅ£in specialiÅŸtii.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *