LifeStyle, Sanatate

Specialiştii unei companii de biotehnologie din Noua Zeelandă au descoperit că unele vaci poartă în organism o genă care are capacitatea naturală de a degresa laptele pe care îl produc, potrivit unui studiu publicat în revista Chemistry and Industry.

Descoperirea specialiÅŸtilor de la compania ViaLactia ar putea permite crescătorilor să obÅ£ină vite specializate în producerea directă de lapte degresat. “Gena laptelui degresat” a fost identificată în 2001 ÅŸi de atunci echipa de specialiÅŸti a reuÅŸit să obÅ£ină cîteva vaci care produc astfel de lapte.

Descoperirea ar putea avea un impact deosebit asupra industriei produselor lactate. Acest lapte este foarte sărac în grăsimi saturate şi foarte bogat în grăsimi polinesaturate şi mononesaturate. Laptele cu o astfel de compoziţie poate fi utilizat la fabricarea unui unt care se întinde mai uşor pe pîine.

Laptele degresat este produs la ora actuală prin eliminarea aproape în totalitate a smîntînii grase prezente în laptele integral.

În Marea Britanie, 75 la sută din laptele vîndut în magazine este degresat.

Grăsimile saturate sînt responsabile de apariţia bolilor cardiovasculare şi a accidentelor cerebrale.

Specialiştii speră ca în viitor să poată obţine lapte integral care să conţină doar grăsimi nesaturate.

O cană cu lapte integral conţine 3,5 la sută grăsimi saturate, o cană cu lapte semi‑degresat conţine 1,7 la sută grăsimi saturate, în timp ce o cană cu lapte degresat conţine 0,1 la sută grăsimi saturate.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *