RETETE CULINARE

Varzari moldovenesti

Ingrediente: pentru aluat se folosesc 1 kg de faina, 3-4 oua, ceapa, 300ml lapte, 50 ml ulei sau unt, sare, 50 g zahar, 50 g drojdie. Umplutura: 1,5 kg varza dulce sau 1 kg varza murata, 100 g untura, 200 g ceapa, 1 g piper pisat, sare dupa gust.

varzari
Mod de preparare:
In faina se face la mijloc o gropita, in care se pune drojdia inmuiata putin in lapte caldut, amestecand pana cand se face ca o smantana, apoi se acopera cu un prosop incalzit si se tine la loc caldut, pana incepe sa creasca. Se adauga apoi ouale batute cu putina sare, uleiul sau untul, zaharul si se amesteca, adaugand in acest timp restul de lapte caldut, cat inghite faina. Se obtine astfel o coca. Se framanta pana ce aluatul se desprinde de pe maini si de pe vas, dupa care se pune la loc caldut sa creasca. Cand aluatul a crescut de doua ori decat era initial, se imparte in doua si din fiecare parte se intinde cate o foaie. Se taie patrate cu latura de 15-16 cm si pe mijlocul acestora se adauga umplutura de varza. Fiecare colt al patratului de aluat se aduna spre mijloc in forma de plic, strangandu-se marginile cu degetele ca sa se lipeasca aluatul si sa nu iasa varza. Varzarile se ung cu un ou batut, se aseaza pe o tava unsa si se lasa intr-un loc caldut pentru 10-15 minute ca sa creasca. Se coc apoi in cuptor pana se rumenesc frumos.
Mod de servire: Se consuma ca gustari calde sau reci, la vin sau la ceai.

Sursa: gurahumor.ro