Ingrediente pentru 6 portii:
60 g unt nesarat, 150 g zahar tos, 4 banane mari, 1/4 lingurita praf de scortisoara, o portocala pentru coaja, faina pentru tapetat tava, 250 g aluat de patiserie.
Optional: frisca, inghetata de vanilie, fulgi de cocos.
Retete de prajituri
Preparare:
In tava de la cuptor, stearsa foarte bine, se aseaza, la foc, zaharul, scortisoara, untul si coaja proaspat rasa de portocala. Se amesteca usor, pentru a nu lasa zaharul sa se arda si sa devina amar.
Bananele se curata de coaja si se taie in jumatate, pe lungime. Se aseaza in tava, peste sosul caramel, cand acesta e gata (se omogenizeaza si se leaga ca un caramel). Se stinge focul si se incalzeste cuptorul.
Se presara suprafata de lucru cu faina. Aluatul se intinde cu o vergea pana ajunge la dimensiunile si forma tavii, apoi se ruleaza pe vergea si se aseaza peste bananele in sos caramel, cu grija sa nu ne ardem (tava este foarte fierbinte, si caramelul, de asemenea). Marginile se aseaza cu ajutorul unei spatule sau cutit, impachetandu-le inauntru. Se inteapa din loc in loc cu un cutit si se lasa la foc medu pentru 25-30 min, pana se rumeneste.
Pentru servire se pot taia bucati direct din tava, sau se poate scoate tarta cu totul, rasturnad peste un platou sau un fund de lemn de dimensiuni mai mari decat tava. Atentie: folositi prosoape groase de bucatarie/manusa, tava este foarte fierbinte is caramelul care poate cadea de asemenea.
Se poate servi simpla, cu frisca sau cu inghetata de vanilie deasupra si fulgi de cocos.
Incearca si:
Tarta cu ciocolata a la Jamie
Tarta cu branza
Tarta cu pepene galben