Cel mai simplu medicament pentru tratarea gastritei este sucul proaspăt de cartof. Trebuie să beţi un pahar de suc de cartof în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol. După ce aţi băut sucul, trebuie să staţi întins în pat pentru o jumătate de oră; după o oră puteţi lua micul dejun; faceţi acest lucru zece zile, apoi luaţi o pauză de zece zile, după care repetaţi tratamentul. Această procedură dă rezultate foarte bune în tratarea gastritei, a digestiei proaste, arsurilor, gazelor în stomac, dispepsiei.
În cazul gastritelor însoţite de aciditate scăzută, al colitelor, colicilor stomacali şi intestinali este recomandată infuzia din rădăcini de obligeană. O lingură de rădăcini tăiate mărunt se pun într-un pahar cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară; se bea cîte o jumătate de pahar, de 4 ori/zi, cu 30 de minute înainte de masă. În acest caz poate fi folosit şi sucul de aloe, 1-2 linguriţe de 2-3 ori/zi, cu 30 de minute înainte de masă (durata acestui tratament este de 1-2 luni).
Sucul de varză albă este folosit în cazul gastritelor cronice, însoţite de obicei de aciditate scăzută, al ulcerului stomacal şi duodenal, al bolilor de ficat şi splină, al obezităţii. Se administrează cîte o jumătate de pahar de suc de varză călduţ, de 2-3 ori/zi, cu o oră înainte masă. Sucul poate fi păstrat la frigider nu mai mult de două zile; în cazul în care îl păstraţi mai mult, vitaminele care acţionează împotriva ulcerului dispar.
Puteţi pregăti, de asemenea, o infuzie dintr-o linguriţă de rădăcini de brusture, tăiate mărunt, în două pahare de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 12 ore, apoi se strecoară. Se bea cîte o jumătate de pahar de infuzie călduţă, de 4 ori/zi. Recomandat în aceste cazuri este şi decoctul de brusture: o linguriţă de rădăcini tăiate mărunt se pune într-un pahar de apă fierbinte, se fierbe 5-10 minute la foc mic, apoi se strecoară; se ia cîte o lingură de decoct de 3-4 ori/zi.
În gastritele însoţite de dureri hepatice, se amestecă 20 g de mentă cu 5 g frunze de fierea pămîntului. Două linguri din acest amestec se pun într-un pahar cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea cîte un pahar din această infuzie, de 3 ori/zi, cu 30 de minute înainte de masă.
www.evenimentul.roÂÂ