LifeStyle

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat va deveni operational cel mai devreme la mijlocul anului 2007

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat va deveni operational cel mai devreme la mijlocul anului 2007, cu conditia ca baza informatica a sistemului de colectare sa fie pusa la punct, a declarat luni, citat de Rompres, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai seitan.
Proiectul de lege privind pensiile obligatorii administrate privat, elaborat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), urmeaza sa fie avizat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), Ministerul Justitiei si Ministerul Integrarii Europene, iar pana la sfarsitul lunii aprilie sa ajunga pe masa Guvernului, pentru aprobare.

Seitan spera ca proiectul legislativ sa fie aprobat de Parlament pana la sfarsitul acestei sesiuni, deoarece punerea sa in practica dureaza mai mult decat in cazul sistemului de pensii facultative, pentru care normele de aplicare ar putea intra in dezbatere publica in aceasta toamna, autorizarea si licentierea societatilor de administrare va fi efectuata pana la finele anului, iar primele colectari de contributii ar putea incepe din ianuarie 2007.

Pentru pensiile obligatorii administrate privat, MFP si-a exprimat ingrijorarea ca va determina in sistemul public de pensii un deficit cumulat in urmatorii 5-6 ani de 1,5-1,8 miliarde euro, transmite Rompres. Astfel, o parte din contributia asiguratilor (pentru cei sub 35 de ani sistemul este obligatoriu, iar pentru cei intre 35 si 45 de ani optional) depusa in sistemul public va fi “mutata” in sistemul privat.

In primul an de aplicare, din cota de 30 la suta de contributii de asigurari sociale platita de angajat si angajator, doua procente vor merge in sistemul privat, iar restul de 28 de procente la stat, iar in urmatorii opt ani se va ajunge la o cota de sase procente care vor fi orientate, gradual, spre sistemul privat.

www.wall-street.ro