Stiri

Remedii naturale care înlătură starea de mahmureală

După o petrecere pe cinste, cu multe atracţii culinare şi băutură din belşug, ne putem aştepta la unele tulburări ale aparatului digestiv, dar şi la binecunoscuta stare de mahmureală.

Dacă vă treziţi în dimineaţa de după chef cu ameţeală şi privirea tulbure, cu o senzaţie de greaţă şi o supărătoare durere de cap, atunci beţi zeamă de varză murată. Dacă nu vă place, atunci puneţi la fiert 60 g coajă de banană în 250 ml de apă şi beţi zeama (decoctul) fierbinte, imediat după primul clocot.

De asemenea, puteţi să striviţi 5-10 măsline verzi (fără sâmburi) şi să le amestecaţi în 30 g zahăr, apoi fierbeţi amestecul într-un litru de apă, 10 minute. Se va bea tot lichidul rezultat.

Este drept, cea mai simplă soluţie ar putea fi un suc proaspăt de mandarine, cam 500 ml. Tot mandarinele vă pot fi de folos şi pentru indigestia provocată de excesul de alimente. Nu evitaţi să cumpăraţi şi câteva mandarine mai necoapte, căci veţi avea nevoie să mâncaţi, din 4 în 4 ore, câte o jumătate. Când aveţi şi semne clare de vomă, fierbeţi 6 g de coji uscate de mandarine cu 3 g de ghimbir proaspăt, în 250 ml de apă. Beţi câte o cană, de 2 ori pe zi. Cei cu tuse seacă nu trebuie să folosească mandarinele.

Adesea, unele preparate culinare pot produce şi intoxicaţii. Fiţi pregătiţi să aveţi în casă ridichi proaspete, roşii sau negre. Sucul proaspăt stors din ridichi este o soluţie rapidă şi foarte eficientă în aceste cazuri. Tot cu ridichi pot fi potolite şi durerile de stomac, excesul de aciditate sau ulcerul duodenal. În caz de ulcer dizolvaţi şi o linguriţă de praf de coajă de ouă în puţină apă călduţă şi o beţi rapid, de 3 ori pe zi.

Polenul apicol, cel mai bun remediu anti-mahmureală

Chiar şi în aceste zile de sărbătoare, prin pieţe se mai găsesc comercianţi de produse apicole. Nu este o noutate că, după un chef, când apare senzaţia de mahmureală, pentru revenire sunt suficiente câteva linguri de miere de albine polifloră diluată într-un ceai diuretic călduţ. Totuşi, după cum ne-a spus dl prof. Vasile Andriţoiu, apiterapeut, în astfel de cazuri, remediul apicol care face minuni este polenul. Fiind un foarte bun absorbant la nivel celular, acesta nu numai că poate absorbi o mare parte din alcoolul aflat în sânge dar creează, imediat, o mare poftă de mâncare. “Polenul este îndreptăţit să ocupe un rol important, alături de argilă sau miere, în rândul alimentelor-medicament ce acţionează prompt, în cazul excesului de băuturi alcoolice urmat de mahmureală, însănătoşind organismul. Datorită excepţionalei sale bogăţii în vitamine (B1, B2, B6, C, E, D) minerale (potasiu, fosfor, calciu, sulf, sodiu) şi oligoelemente, proteine (din care jumătate sunt aminoacizi: arginină, histidină, leucină, metionină etc.), glucide, lipide, hormoni, enzime şi antibiotice naturale, toate direct asimilabile, polenul aduce organismului numeroase elemente absolut necesare momentului de după consumul de alcool. Este un excelent tonifiant al organismului, fiind recomandat celor obosiţi fizic şi intelectual. Acţiunea sa terapeutică mai include, pe lângă reglarea imediată a digestiei şi proprietăţi calmante, tonicardiace (de întărire a inimii), biostimulatoare, bactericide, antivirale, de reglementare intestinală şi dezintoxicare generală”, ne-a spus dl prof. Andriţoiu.

Pe lângă efectul imediat asupra unor neplăceri digestive de moment, o cură cu polen (1-2 linguriţe pe zi, administrate înainte de micul dejun, timp de 2-6 săptămâni, de 2-3 ori pe an), tratează gastroduodenite, colite, diaree sau constipaţie cronică, anemii şi dischinezii biliare. Pentru unii dintre cei care folosesc polenul, digestia poate avea la început efecte laxative (în general discrete), pe care le vor aprecia mai ales cei care suferă de constipaţie cronică. Ceilalţi vor micşora doza.

Unii terapeuţi recomandă doze de atac, de 30-40 g (4-6 linguriţe pe zi) consumate imediat după mesele principale, timp de 3 zile, după care se trece la doza de întreţinere, de două ori mai mică decât doza de atac. Este indicat ca polenul să fie bine mestecat înaintea înghiţirii, pentru a se amesteca în salivă, ceea ce îi sporeşte efectul terapeutic.

Polenul este contraindicat în caz de obezitate, exces de colesterol şi lipide în sânge, diabet zaharat, precum şi celor cu alergie specifică.

Sursa www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *