LifeStyle

Prognoza vremii pe 3 luni

Pentru intervalul mai – iulie 2011, informatiile de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF) estimeaza pentru Romania , intr-un comunicat de presa, urmatoarele:

 in luna mai, temperaturile medii lunare vor inregistra valori apropiate de normele climatologice lunare in majoritatea zonelor tarii, iar in nord-vestul, sud-vestul si local in sudul teritoriului, valorile termice se pot situa sub mediile multianuale. Cantitatile de precipitaţii lunare vor fi apropiate de valorile normale in cea mai mare parte a tarii, iar local in centrul, sudul si vestul teritoriului, cantitatile de precipitatii pot fi peste mediile multianuale lunare.

 in luna iunie, temperaturile medii se vor situa peste valorile normale in vestul si sud-estul tarii, sub mediile multianuale in sud-vest, centru si nord-vest si in limite apropiate de normele climatologice in restul teritoriului. Cantitatile de precipitatii vor inregistra valori sub normele climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand centrul si sud-vestul tarii, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.

 in luna iulie, regimul termic al aerului se va situa in limite apropiate de mediile multianuale in majoritatea regiunilor, exceptand areale din estul, sud-estul si vestul tarii, unde valorile termice pot fi peste normele climatologice. Cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de normele climatologice in vestul, centrul si nordul tarii, iar in estul, sud-estul si local in sudul tarii, acestea vor inregistra valori sub mediile multianuale lunare.

Aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Prognoza meteorologica sezoniera se elaboreaza cu anticipatie de 1-6 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimari sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Sursa www.meteoromania.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.