LifeStyle

Plajele UE – curate si nu prea

96% din apele de coasta ale Europei sunt destul de curate pentru ca oamenii sa se scalde in ele, arata Comisia in raportul sau anual, publicat inaintea sezonului vacantelor de vara. Dar cateva state membre au trisat, avertizeaza raportul.
Raportul anual al Comisiei in privinta starii apei de scaldat a Europei este in general optimist, prezentand 96% dintre locurile de scaldat ca fiind bune, prin prisma regulilor impuse de directiva apelor, care dateaza din 1976.

Dar raportul a venit si cu o avertizare in privinta tendintei statelor membre de a scoate plajele de pe lista oficiala, o practica despre care Comisia spune ca este folosita pentru a “masca problemele de poluare si a imbunatati artificial rezultatele”.

Raportul din 2006 este chiar mai putin incurajator pentru apele de scaldat din interiorul continentului, rata de conformitate fiind sub 85,6%, de la 89,4% in 2004 si 92,4 in 2003.

In aprilie acest an, Comisia a lansat actiuni legale impotriva unui grup de unsprezece state membre (Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta,Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia), pentru inlaturarea a 7000 de locuri de scaldat din lista oficiala, pentru a ocoli legislatia UE.

“Scoaterea locurilor de scaldat de pe listele oficiale ar trebui explicata individual si nu ar trebui sa fie un raspuns fata de problemele de poluare,” arata Comisia, aratand ca inca nu exista explicatii pentru inlaturarea din lista a locurilor de scaldat care fusesera anterior ca fiind conforme.

O versiune actualizata a directivei apelor a fost adoptata in ianuarie acest an. Ea va intra in vigoare din 2015.

www.euractiv.ro