Ingrediente:
Perisoarele: circa ¼ kg piept de pasare, 50g franzela, un ou sau 1-2 albusuri, 50g ceapa, 25g faina, untdelemn, sare.
Sosul: 30-50g untdelemn, o lingurita de ceapa rasa, 25g faina,15-20ml zeama de lamaie, 100mL smintina, marar, sare.
Mod de preparare:
Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si franzela. La tocatura se adauga oul intreg sau albusurile, faina, ½ lingurita sare fina, un varf de cutit de piper, o lingurita cu virf de marar sau patrunjel taiat marunt si se amesteca bine. Intr-o cratita de 2L, se caleste ceapa cu 3 linguri de untdelemn sau alta grasime, la foc mic, numai un minut si se stinge imediat cu ½ L apa. Cand clocoteste apa, se ia cu lingurita din compozitie o cantitate cam cat o nuca; in palma udata cu apa rece i se da forma rotunda si se pune direct in apa. Daca este moale compozitia, i se da forma rotunda si se pune direct in apa. Vor rezulta circa 20 perisoare. Se fierb acoperite, la foc mic, aproximativ 30 minute. Dupa 15 minute se intorc pe partea cealalta. Cand sunt fierte, se adauga smantana, frecata bine cu faina si diluata cu 2 linguri de apa rece; se amesteca cu sosul si se lasa sa fiarba cateva clocote ca sa se lege. Sosul trebuie sa cuprinda bine perisoarele si sa aiba consistenta unei smantani subtiri. Daca este nevoie, sosul se mai dilueaza cu putina apa. In loc de sare se poate pune o lingurita cu varf de “Vegeta”. Pentru aroma, se adauga marar verde sau uscat. Cratita se ia de pe foc si mincarea se sareaza, daca nu s-a pus “Vegeta” si se acreste dupa gust. Perisoarele se servesc cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez.