Sanatate

Muşchiul de piatră, antibiotic natural

Muşchiul de piatră, numit ştiinţific Cetraria islandica, iar popular lichen de piatră, muşchi de munte, muşchi creţ sau jebghiu de munte, creşte pe stâncile golaşe din regiunea alpină.

El conţine o grupă de zaharuri (lichenina şi izolichenina), un principiu amar şi substanţe mucilaginoase, care-i dau însuşirea emolientă şi calmantă, recomandându-se în bronşite însoţite de tuse, laringite, traheite şi inflamaţii ale tubului digestiv. Datorită acidului usnic, muşchiului de piatră i se atribuie o puternică acţiune antibiotică. Se foloseşte cu bune rezultate contra vărsăturilor rebele ale femeilor însărcinate.

Muşchiul de piatră stimulează secreţia biliară şi pancreatică, mărind astfel pofta de mâncare.

Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de muşchi, care se opăreşte cu 250 g apă clocotită, în care s-a dizolvat un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. După ce clocoteşte 5 minute, ceaiul se lasă la răcit, apoi se strecoară şi se îndulceşte. Se bea rece, pentru oprirea vărsăturilor şi cald pentru celelalte boli. Se poate lua şi amestecat cu lapte.

Deoarece este foarte amar, muşchiul de piatră se preferă a fi folosit sub formă de tinctură, din care se iau 30-50 de picături în 24 de ore. Tinctura se prepară prin macerarea, timp de 8 zile, a 20 g muşchi în 100 g alcool de 70 grade.

În general, infuziile şi maceratele de muşchi sunt amare şi se folosesc în afecţiuni stomahice.

Prin fierbere, principiul amar (acidul cetraric) se descompune, astfel că decocţiile sunt utilizate ca antivomitiv şi în bolile căilor respiratorii, precum bronşite, laringite, tuse.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *