LifeStyle

Micul dejun – esential in mentinerea sau scaderea greutatii corporale

Rezultatele unui studiu recent care au fost prezentate în cadrul Conferinţei despre Biologia Experimentală din SUA indică faptul că micul dejun luat în fiecare dimineaţă este cel mai important lucru în cazul în care îţi doreşti să slăbeşti.


De asemenea, aceasta idee se aplică tuturor celor care doresc să aibă o dietă echilibrată şi un mod de viaţă sănătos.
Experţii au notat faptul că micul dejun joacă un rol esenţial în menţinerea greutăţii corporale normale;
persoanele care “sar” peste micul dejun au tendinÅ£a de a se îngrăşa, mai degrabă decât a scăpa de kilogramele nedorite deoarece vor fi mai tentate de a consuma alimente bogate în grăsimi pe parcursul unei zile, în special la cină;
micul dejun nu ajută numai la creşterea aportului zilnic de fibre dietetice (în general, alimentele bogate în fibre sunt sărace în grăsimi, iar introducerea fibrelor dietetice determină o scădere a energiei), ci asigură nutrienţi protectori, precum vitaminele şi mineralele;
consumul de cereale bogate în fibre dietetice în fiecare dimineaţă la micul dejun are un efect pozitiv asupra menţinerii indicelui de masă corporală (IMC) scăzut. Persoanele care consumă cereale la micul dejun au un IMC de 25,5 iar cele care prefera ouăle şi şunca au un IMC de 26,7 (un IMC mai mare de 25 este un indicator pentru supraponderalitate şi obezitate).
S-ar putea să îţi ia ceva timp să te poÅ£i organiza ÅŸi mobiliza pentru ca în fiecare dimineaţă să iei micul dejun, însă merită tot efortul pentru sănătatea ta. Iată câteva sugestii care te vor ajuta să te transformi într-un “consumator de mic dejun regulat”:
planifică ceea ce vei consuma la micul dejun şi fă-ţi o listă pentru cumpărături cu aceste alimente;
setează alarma ceasului să sune cu 15 minute mai devreme pentru a avea timp să mănânci;
dacă ţi se pare imposibil să mănânci imediat după trezire, fă-ţi un pachet pentru serviciu sau şcoală pe care să-l consumi imediat după ce ajungi acolo.

Un mic dejun echilibrat, sărac în grăsimi şi cu un conţinut ridicat de fibre trebuie să conţină următoarele alimente:
un fruct proaspăt sau un pahar cu suc natural (sfat: cumpără un fruct care nu trebuie preparat ÅŸi care să fie uÅŸor de transportat cu tine la serviciu/ÅŸcoală – banană, portocală, măr, etc);
cereale cu un conţinut ridicat de fibre (sfat: fulgii de ovăz instant sunt uşor de transportat şi preparat, dacă ai puţină apă caldă la dispoziţie);
lapte degresat sau iaurt cu un conţinut ridicat de proteine şi calciu, însă sărac în grăsimi (sfat: cumpără lapte degresat şi depozitează-l în frigiderul de la serviciu);
pâine integrală prăjită şi unsă cu margarină sau gem;
ou fiert – are un conÅ£inut ridicat de proteine ÅŸi fier (ouăle tari, fierte mai multe minute, sunt uÅŸor de transportat la muncă sau ÅŸcoală). SA Heart Foundation le recomandă ÅŸi persoanelor cu colesterol mare câte 3-4 ouă pe săptămână.

www.monitorulsv.ro