Margarina a aparut în timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le incalzeasca la 150EC si sa le adauge hidrogen in prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se intareasca.
A fost obtinut un produs alb, asemanator cu untul ca si consistenta si cu… plasticul ca structura moleculara, adica margarina. Timp de 50 de ani, margarina s-a “imbogatit” cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroase a lapte mai tare decît laptele.
Aceasta este mica poveste a margarinei – un amestec de grasimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de catre organism în energie. Atunci cînd aceste grasimi sînt metabolizate de catre organism, au “darul” sa încurce o multime de procese naturale. Sunt incorporate în membrana celulelor sistemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta înseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer. Cercetari clinice, care s-au întins multi ani la rînd, subiectii consumatori de margarina fiind observati cu atentie, arata ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decît consumul de margarina si de alimente prajite. Patrunse în organism, pe lînga faptul ca solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, garasimile din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sînge, ceea ce înseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator pe ansamblu. De asemenea, consumul frecvent si constant de margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei.
Nutritionistii spun ca margarina rastoarna orice regula a nutritiei. Structura naturala a uleiurilor este o “cis”, iar in cazul margarinei, prin hidrogenare, se transforma în structura “trans”, care este una sclerozanta. Aceste grasimi sînt foarte daunatoare, deoarece nu pot fi “arse” de organism. Ele se depoziteaza în tesuturi si acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizîndu-l. Daca lipseste structura naturala “cis”, membranele noastre celulare capteaza aceste uleiuri cu structura “trans” si degenereaza. Nu se mai fac schimburile ionice la nivel celular si celula, în final, moare.
Prin urmare, nu este bine sa consumam margarina, aspect de luat in calcul in special la copii, pentru ca acest aliment, de oricine ar fi preparat, degenereaza si sclerozeaza toate tesuturile. Din fericire, margarina are suficienti substituenti naturali, care nu numai ca o inlocuiesc cu succes, dar si ajuta la eliminarea efectelor sale nefaste. Untul românesc, In general, este mai bun decît cel de import, deoarece este mult mai putin procesat si denaturat. Uleiurile obtinute prin presare la rece, de floarea-soarelui, masline, arahide, susan si altele duc la scaderea colesterolului si curata vasele de sînge.