Ingrediente:
50 g stafide, 2 linguri vin dulce, 750 ml lapte, 1/2 lingurita sare, 250 g orez (cu bobul rotund),
1 portocala, 2 oua, 2 linguri unt, 1 lamaie, 70 g zahar, 50 g migdale zdrobite, 1 lingura faina,
ulei (unt) pentru prajit, zahar farin pentru pudrat.
Mod de preparare:
Se inmoaie stafidele in vin si se lasa sa stea asa toata noaptea. Se pune pe foc laptele cu sarea
si, cand da in clocot, se toarna orezul (putin cate putin, ca la mamaliga pripita). Se lasa sa se
umfle – la foc mic -, amestecand intruna, dupa care se pune deoparte sa se raceasca. Se rade
coaja de portocala si de lamaie, si se incorporeaza in orez. Apoi se adauga galbenusurile,
untul, 50 g zahar, migdalele zdrobite si stafidele cu vin cu tot si se amesteca bine. Se bat
albusurile spuma, se adauga 20 g de zahar si faina si se incorporeaza in orez. Se incinge bine
uleiul sau untul (la 170¡), se ia cate-o lingura de orez (cat o galusca), se impinge cu o alta
lingura in grasimea incinsa si se prajeste pana ce se rumeneste frumos. Galustele rumenite se
scurg pe hartie absorbanta, se aseaza pe un platou si se pudreaza cu zahar.