RETETE CULINARE

Gaina dupa reteta ceha

Bucataria ceha se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, desi nu este rafinata este gustoasa si hranitoare. Bazandu-se pe o traditie culinara nationala demna de lauda, ea a preluat multe elemente specifice din bucataria populara, lucru care i-a conferit specificul national propriu.

Bucataria ceha a influentat si bucataria popoarelor vecine mai ales pe cea vieneza.

Un fel de mancare tipic cehesc este si mancarea pe care o propun si care este foarte gustoasa: se ia o gaina de 1.5 kg, se spala bine  se sterge cu un servet, se amesteca intr-un castron o lingurita de sare, o lingurita de boia de ardei dulce, si 1/3 lingurita de piper, se freaca bine gaina cu acest amestec, in interior si exterior apoi se lasa la racoare.

Umplutura este originala deoarece este preparata din macaroane tip taitei. Se iau 150 g macaroane (pe cele lungi le taiem in bucati).

Se fierbe intr-o oala 1.5 l de apa sarata; cand se da in clocot se pun macaroanele pe care le fierbem 15 minute spoi se trec prin strecuratoare si se spala cu jet de apa rece.

Se taie in cuburi mici 100g de sunca. Se dau pe razatoare fina 40 – 50g de cascaval. Se spala bine o legaura de patrunjel verde si se toaca marunt.

Macaroanele fierte, sunca, cascavalul si patrunjelul verde se introduc intr-un castron, se adauga 1ou crud, se amesteca bine totul si se umple gaina cu acest amestec .

Dupa ce se coase gaina, se aseaza pe o tava si se toarna peste ea 50 g de unt topit sau margarina. Se introduce tava in cuptorul bine incins.

In timpul frigerii se stropeste gaina cu ¼ l de supa de gaina (preparata din cuburi de concentrat).

Timpul de preparare a unei gaini in greutate de cirga 1/5 kg este de 90 de minute. Separat , se serveste cu salata de rosii sau salata verde, precum si cartofi natur stropiti cu unt si presarati cu marar verde tocat foarte marunt.

Marin Maria  www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *