Stiri

Dieta cu sucuri naturale

Tot mai multă lume descoperă că fructele şi legumele nu sunt doar alimente, ci şi adevărate medicamente naturale, scrie Evenimentul. Medicii adepţi ai soluţiei alternative spun că nectarul este un tonic natural care oferă o digestie sigură şi necostisitoare, susţine sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte procesul de eliminare a toxinelor. Sucurile proaspete s‑au dovedit a fi o armă împotriva bolilor, studiile arătând că sucurile naturale pot să grăbească procesul de vindecare al infecţiilor şi al ulcerului. Când sunt folosite împreună cu alte metode naturale, precum plantele medicinale, homeopatia şi terapiile nutriţionale, sucurile naturale pot să dea cantitatea optimă de nutrienţi necesară pentru vindecarea sistemului imunitar. Terapia cu sucuri naturale este de cinci mii de ani componentă a tradiţiei ayurveda.

Sucul de sfeclă roşie

În ayurveda – o medicină tradiţională din India – sucuri naturale speciale sunt folosite ca să fortifice ţesuturile corpului omenesc. Medicii ayurvedici consideră că stresul, dezechilibrele emoţionale şi digestia săracă pot să blocheze procesul natural al organismului de absorbţie a nutrienţilor, rezultând astfel subnutriţia (deficit alimentar) şi risc de îmbolnăvire. S‑au obţinut rezultate excelente în cazuri de anemie, constipaţie şi artrită prin recomandarea unor sucuri care să întărească ţesuturile slabe. Sucul de sfeclă roşie este folositor pentru stimularea activităţii ficatului. O astfel de cură elimină toxinele din corp cauzate atât de mâncarea proastă, cât şi de folosinţa îndelungată a antibioticelor.

Steven Bailey, doctor la Spitalul Clinic din Portland, Oregon, a testat un suc natural pe pacienţi bolnavi de artrită, cancer şi SIDA. Pe timpul tratamentului, pacienţii nu au consumat mâncare solidă. În fiecare zi se mărea porţia zilnică de legume proaspete şi sucuri de fructe. “Sucurile naturale măresc capacitatea naturală de vindecare a corpului”, explică doctorul Bailey. “Ele furnizează hrana optimă fără prea multă energie consumată pe digestie şi nu staţi şase ore ca să digeraţi, ca în cazul mâncărurilor bogate în proteine şi grăsimi, iar corpul are mai multă energie pentru întărirea imunităţii”.

Sucuri naturale

Sucurile naturale ajută la descoperirea sensibilităţilor legate de mâncare, un factor major în problemele legate de sistemul imunitar în cazuri de artrită, astm şi sindromul oboselii cronice. Prin introducerea graduală a mâncării solide, mulţi pacienţi au observat că simptomele bolilor de care sufereau s‑au înrăutăţit. “Majoritatea pacienţilor nu realizează că au sensibilităţi legate de anumite tipuri de mâncare până când încep să facă cura de suc natural, când simt îmbunătăţiri. Dacă se întorc la vechea dietă, se îmbolnăvesc din nou”.

În timp ce mulţi oameni au beneficiat de remediile sucurilor naturale, nu toţi pot să urmeze astfel de tratamente. O afecţiune nedepistată, ca diabet sau hipoglicemie, poate, fără tratament medical, să se înrăutăţească din cauza tratamentului cu sucuri naturale. Din această cauză, înainte de începerea curei cu sucuri naturale, este binevenit un consult medical.

Diete cu fructe şi legume

Pentru cei care nu pot să ţină curele cu sucuri, o alternativă este dieta de detoxifiere, care are aceleaşi calităţi ca şi sucurile naturale. Pacienţii care, timp de câteva zile, au mâncat numai fructe şi legume neprelucrate termic au obţinut aceleaşi rezultate ca şi în cazul curei cu sucuri naturale.

O dietă bazată pe mâncare nepreparată şi bogată în sucuri de fructe este sănătoasă pentru toată lumea. Dietele de curăţare a organismului sunt extrem de folositoare în tratarea unor boli degenerative, ca bolile de inimă şi artrita.

Sucurile naturale nu sunt folosite doar pentru tratamentul bolilor, ci sunt şi o formă ieftină de medicină preventivă. Studiile arată că dietele bogate în fructe şi legume scad riscul bolilor degenerative cronice, precum cancer, diabet şi boli de inimă. Din păcate, un studiu a arătat că doar un sfert din populaţia globului mănâncă 2-3 fructe sau legume pe zi.

Sucuri din fructe şi legume

Cîteva pahare de suc proaspăt în fiecare zi sunt o creştere considerabilă de nutrienţi în mâncarea zilnică. “Nu sunt mulţi oameni care reuşesc să mănânce un kilogram de morcovi pe zi. Dar oricine poate să “înghesuiască” în programul zilnic 3 l de suc natural”, spune un nutriţionist din Kirkland, Washington. Sucul de morcovi are o concentraţie de 10 ori mai mare de vitamina A şi vitamina C decât două banane.

Singura problemă a sucurilor este că nu pot să furnizeze fibre, cele 20‑25 g de care au nevoie adulţii. Trei litri de suc de morcovi conţin 2 g de fibre în comparaţie cu cele 14 g dintr‑o farfurie cu cartofi. Fibrele sunt necesare pentru o digestie sănătoasă şi pot să prevină diverse tipuri de cancer. Nutriţioniştii spun că, prin consumul de sucuri nu pot fi substituite dietele bogate în fibre şi grâu. Ei spun că “fructele şi legumele au atâtea proprietăţi terapeutice, încât cercetările ştiinţifice sunt de abia la început. Ştim multe despre vitamine şi minerale dar, în compoziţia fructelor şi legumelor, sunt şi alte substanţe care nu au fost încă studiate”.

Antioxidanti

Cunoscute sub numele general de nutrienţi, aceste substanţe includ pigmenţii care dau culoarea plantelor şi enzime ‑ substanţe produse în plante care ajută oamenii să digere uşor fructele şi legumele. Cei mai cunoscuţi pigmenţi sunt cei ai morcovilor şi cartofilor. Cercetătorii au identificat mai mult de 400 de caroteni, unul dintre cei mai cunoscuţi fiind beta-carotenul, un nutrient foarte bogat în vitamina A. Studiile arată că betacarotenul are proprietăţi anticancerigene şi poate să anuleze condiţiile de apariţie a cancerului, cum ar fi leukoplakia – o creştere anormală de celule, care duce la cancer de gură (sunt expuşi fumătorii). Studii suplimentare arată că toţi carotenii au proprietăţi anticancerigene.

Flavnoide

Un alt grup de pigmenţi cu proprietăţi vindecătoare sunt flavnoidele, care se găsesc în legume, fructe şi în ceai. Flavnoidele dau nuanţa florilor şi fructelor. Oamenii de ştiinţă americani studiază compoziţia flavonoidelor, iar cercetătorii europeni au început să cerceteze importanţa acestor pigmenţi pentru sănătăte. Un studiu olandez format din 805 pacienţi bătrâni a descoperit că, cei care consumă zilnic fructe şi legume bogate în flavonoide sunt mai puţin expuşi riscului îmbolnăvirii decât cei care consumă mai puţini nutrienţi de acest gen.

Fructele şi legumele proaspete sunt bogate în enzime, substanţe care se produc în ţesuturile tulpinei şi anulează reacţii chimice cauzate de indigestie. Anulăm acţiunea acestor enzime prin consumarea de alimente rafinate şi ultraprocesate. Organismul trebuie să se descurce singur la digerare şi ajunge să lucreze greu. Nu aşa a fost creată digestia organismului.

Este important să reţinem că specialiştii ne recomandă sucuri dar nu cele din supermarketuri. Sucurile procesate în fabrici nu seamănă nici nutriţional şi nici estetic cu cele stoarse acasă. Poate că sucurile proaspete şi cele prefabricate pornesc egale pe piaţă, dar toate magazinele vând sucuri pasteurizate, proces ce implică încălzirea sucului la o temperatură ridicată, pentru a mări durata valabilităţii. Pasteurizarea, chiar dacă este necesară pentru a preveni risipa, distruge multe din vitaminele şi enzimele fragile ale sucului. Chiar dacă sucurile pasteurizate sunt mai bune decât cola, cafeaua sau alcoolul, nu prea au valoare terapeutică. Sucul stors acasă este la fel de sănătos ca şi fructele şi legumele din care se face, aşa că alegerea produselor de cea mai bună calitate este foarte importantă. Majoritatea experţilor sunt promotori ai culturii organice de fructe şi vegetale, fără pesticidele folosite în agricultură.

Încă nu se ştiu toate efectele pe termen lung ale pesticidelor, dar cumpărarea de alimente organice este nutritiv mai valoroasă. În general, agricultorii depun eforturi ca să îşi protejeze pământul împotriva pesticidelor. Chiar dacă sucurile organice sunt mai scumpe, gândiţi‑vă că vă reduceţi expunerea la pesticide prin alegerea unei versiuni organice a fructelor şi legumelor pe care le căutaţi în magazine. Cumpăraţi numai fructe şi legume crescute în ţară, care sunt adesea mai ieftine şi mai proaspete decât cele importate. Cercetaţi pieţele unde vin agricultorii şi vă veţi alege singuri piersicile, merele sau căpşunile.

Pentru beneficiu maxim, beţi sucurile imediat după ce le faceţi, cel mai potrivit este până într‑o jumătate de oră. Sucurile puse în frigider îşi pierd valoarea nutriţională repede. Imediat ce fructele sau legumele sunt stoarse, enzimele naturale din suc încep să elimine ceilalţi nutrienţi. Pentru că legumele conţin mai multe enzime decât fructele, nutrienţii lor se epuizează mai repede. O dată ce sucul de legume începe să se îngroaşe, tot ce mai rămâne din el sunt apă, minerale şi calorii.

Sursa: Evenimentul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *