Cea de-a doua editie a Cupei ChocoArt – Cupa sectiunii Dulciuri – din cadrul Campionatului International de Gatit in Aer Liber de la Cluj-Napoca va aduce in premiera o serie de demonstratii de arta din ciocolata, realizate de copii in cadrul Atelierului de Ciocolata ChocoArt.
Lansata la Constanta – etapa a Campionatului International de Gatit in Aer Liber ce s-a desfasurat la Hotelul Flora din Mamaia in perioada 27-29 iunie 2008 – Cupa ChocoArt va fi decernata pentru a doua oara la Cluj-Napoca, in etapa aniversara a campionatului. Evenimentul se va desfasura intre 12-14 septembrie 2008 in Centrul Comercial Polus. In afara concursului propriu-zis, organizatorii, Asociatia Culturala Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.) in colaborare cu initiatorul proiectului Atelierul de Ciocolata ChocoArt – Silvian Miron – au pregatit o serie de demonstratii de arta din ciocolata realizate de mini-cursantii de la Atelierul de Ciocolata ChocoArt.
Alaturi de Silvian Miron copiii din Cluj au ocazia sa testeze ce inseamna sa urmezi cursurile Atelierului de Ciocolata de la Constanta – proiect ce s-a mutat pentru cateva zile la Cluj-Napoca pentru a arata si celor care nu au avut ocazia sa ajunga la Constanta ce inseamna sa fii “mic maestru ciocolatier” si cum se monteaza piesele din ciocolata. Cursurile de la ChocoArt sunt tinute chiar de maestrul ciocolatier Silvian Miron, care le explica copiilor cate ceva despre istoria ciocolatei, cum se produce sau cum se monteaza piesele de ciocolata, toate explicatiile si demonstratiile maestrului finalizandu-se cu o creatie libera – in functie de imaginatia fiecarui copil.
Una din surprizele inedite ale competitiei de la Cluj-Napoca este demonstratia “micilor maestri ciocolatieri”- ce va avea loc duminica, 14 septembrie, la ora 16.00. In cadrul evenimentului din Centrul Comercial Polus, 10 din cei mai talentati copii care au avut ocazia sa participe la cursurile ChocoArt de la Cluj-Napoca vor avea posibilitatea de a lucra in echipa si de a-si aduce contributia la realizarea montajului unei piese din ciocolata – cu o anumita tematica – fiecare dintre ei realizand cate o componenta a piesei respective.
” Merg la Cluj ca sa fac cativa copii fericiti. Daca la Mamaia am vrut sa atrag atentia asupra artei ciocolatei si am realizat o serie de demonstratii de sculptura in ciocolata si suflare a zaharului, cea de-a doua editie a Cupei ChocoArt imi da ocazia sa aduc si in fata copiilor din Cluj-Napoca proiectul Atelierul de Ciocolata, si sa le dau ocazia sa experimenteze si ei senzatiile si distractia unica din cadrul cursurilor pe care noi le desfasuram la Constanta. Pe de alta parte vreau sa le arat tuturor ca avem nevoie de initiative curajoase care sa aduca un plus de noutate si in ceea ce priveste arta culinara. Spun asta pentru ca deja am gasit cativa copii care din joaca si prin joaca au aratat ca au talent si potential si ar fi pacat sa nu il recunoastem si sa il cultivam”, a explicat Silvian Miron, initiatorul proiectului Atelierul de Ciocolata ChocoArt.
Tot in afara concursului, spectatorii se vor bucura de un program deosebit care include dansuri si cantece traditionale, piese de teatru de papusi, spectacole de mima si pantomima dar si show-uri si demonstratii gastronomice. Totodata, in cadrul demonstratiilor culinare ce vor avea loc in etapa de la Cluj-Napoca, cei prezenti vor putea asista la show-ul Duelul Maestrilor, protagonistii fiind un reprezentant media si un maestru in arta culinara. Printre cei care vor realiza demonstratii culinare in fata publicului se numara si Robert Rainford – primul demo culinar al presedintelui juriului, in Europa – Dan Chisu sau cantaretul de muzica usoara Adrian Daminescu.
O alta noutate adusa de etapa de la Cluj-Napoca este prezenta Echipelor Olimpice ale Romaniei, care vor etala in fata publicului meniurile cu care vor concura la Olimpiada Gastronomica din Erfurt, Germania, in perioada 19-22 octombrie 2008. Din componenta Echipei Olimpice de Seniori fac parte: Stefan Bercea din Predeal (capitanul echipei), Cornelia Ghisoi (Brasov), Florescu Ioan (Predeal), Carmela Dragomir (Campina), Tureanu Nicolae (Sibiu), Silviu Scornea (Bucuresti) – echipa Olimpica de Juniori fiind formata din Mariana Ginghina (Bucuresti), Dragos Bercea (Predeal), si Razvan Ralea (Brasov).
“In etapa anterioara concurentii au intrecut asteptarile, in special prin creativitatea de care au dat dovada. Tocmai ineditul si originalitatea au fost cuvintele de ordine in ceea ce priveste alegerea castigatorilor de la Mamaia – Locul I George Catanu, de la restaurantul “Crazy” din Constanta – cu cateva deserturi din fructe proaspete si ciocolata – , locul al doilea fiind adjudecat de preparatele echipei “Cabana Vanatorilor” din Predeal, pentru ca locul al III-lea – sa revina echipei de amatori “Maestrii Jarului” din Bucuresti. Din acest motiv pentru editia urmatoare speram sa fim pur si simplu uimiti de ceea ce vom vedea in materie de Dulciuri – pentru ca dupa cum am vazut potential exista, trebuie doar sa fie pus in valoare”, a declarat Radu Zarnescu, Manager Proiecte A.C.E.E.A. .
Concurentii inscrisi in Sectiunea Dulciuri vor fi jurizati de un juriu condus de Robert Rainford, celebra gazda a emisiunii “Licence to grill”. Din juriu vor mai face parte si Dumitru Burtea (Presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, membru de onoare W.A.C.S., membru Euro-Toques) – Brasov, Cornelia Ghisoi (Lady Chef , Maestru in Arta Culinara la Aro Palace Brasov) – Brasov, Vatafu Gheorghe (membru A.N.B.C.T., Specialist Emerit in Arta Culinara) – Bucuresti, Silvian Miron (maestru in Arta Culinara, specializat si premiat international in creatii din zahar si ciocolata, Silvian) – Constanta, Serban Ionescu (Actor) – Bucuresti si David Contant (Maestru in Arta Culinara) – Bucuresti.
Cupa ChocoArt-Silvian reprezinta prima distinctie acordata in cadrul unei competitii de gatit, “creatorilor de dulciuri” din Romania, fiind o initiativa a maestrului Silvian Miron, fondatorul brandului Silvian – brand recunoscut international in arta fabricarii dulciurilor si in domeniul patiseriei – in parteneriat cu A.C.E.E.A., organizatoarea Campionatului International de Gatit in Aer Liber.
Timp de aproape 15 ani, de cand activeaza pe piata din Constanta, brandul Silvian este asociat cu arta crearii dulciurilor, fondatorul sau, Silvian Miron, fiind cunoscut atat pentru creatiile sale inedite si spectaculoase – parade cu haine din ciocolata, sculpturi in ciocolata – cat si pentru numeroasele premii internationale pe care le-a primit de-a lungul activitatii sale profesionale. Pe langa implicarea in Campionatul International de Gatit in Aer Liber, prin lansarea Cupei ChocoArt-Silvian – cupa Sectiunii Dulciuri – maestrul Silvian Miron este si initiatorul proiectului Atelierul de Ciocolata ChocoArt lansat in luna august a acestui an la Constanta.
Atelierul de ciocolata are la baza conceptul de “chocolate land”, un spatiu special amenajat unde parintii isi pot aduce copiii “sa se joace” cu ciocolata si pot admira lucrari inedite, realizate in intregime din ciocolata. ChocoArt este un proiect unic in Europa de Sud-Est, reprezentand totodata, prima initiativa a unui brand autohton de a introduce in circuitul turistic un astfel de spatiu neconventional.
Campionatul International de Gatit in Aer Liber este un eveniment tip competitie, organizat la nivel international, fiind totodata, cel mai mare eveniment de gastronomie din Romania. Se adreseaza atat specialistilor, cat si amatorilor, concursul fiind alcatuit din doua categorii: Clasa – Mancaruri gatite in aer liber precum si Clasa – Preparate culinare reci – expozitie de arta culinara.