Ingrediente: pentru 8-10 portii: un curcan de 5 kg, de preferat bio, ulei de masline, sare de mare si piper proaspat macinat, o clementina, crengute de rozmarin, 2 cepe curatate de coaja si tocate marunt, 2 tije de telina, tocate marunt, 2 morcovi curatati si taiati rondele, o clementina, taiata jumatati, o lingurita de nucsoara, cateva frunze de salvie proaspete tocate, 300 g carne tocata de porc de calitate, un pumn de pesmet.
Preparare:
Se scoate curcanul din frigider cu o ora inainte de a fi introdus la cuptor, pentru a ajunge la temperatura camerei. Se spala cu apa rece si se usuca foarte bine cu prosoape de hartie. Se unge cu ulei de masline din belsug si se framanta cu un ameste de sare de mare si piper, pentru a ajunge peste tot. Se lasa curcanul la o parte.
Se incalzeste cuptorul si se prepara umplutura. Intr-o tigaie se incing 2 linguri de ulei de masline si se caleste ceapa pana devine transparenta. Se adauga o proza de sare, piper si nucsoara, apoi salvia si se amesteca bine. Se mentine pe foc inca 1-2 min, apoi se lasa la racit. Cand s-a racit complet se adauga carnea totata si pesmet si se amesteca bine, cu mainile.
Se dezlipeste pielea, atat cat se poate, cu grija sa nu se rupa, si se pune sub ea amestecul de carne si condimente, impingand usor. Se intinde bine pielea si se baga umplutura opeste tot pe sub ea. Restul de umplutura se pune in interiorul curcanului, impreuna cu morcovul, clementina taiata jumatati si rozmarinul. Se unge iar cu ulei, se aseaza in vasul de copt si se acopera cu capacul.
Are nevoie de foc mediu, cam 35-40 min pentru fiecare kilogram de curcan.
Din 20 in 20 de min se deschide capacul si se mai unge cu sucul din tava.
Cu 20 min inainte de a fi scos se lasa fara capac, pentru a se rumeni frumos.
Este gata atunci cand intepat cu un cutitas se desprinde usor carnea.
Un vin bun, familia si prietenii aproape.
Craciun fericit!