Sanatate

Cura cu prune

Consumate crude, an cure de 2-3 saptamani, prunele sunt o sursa naturala de vitamine si minerale, contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului si cresterea rezistenţei organismului. Prunele sant bogate an provitamina A, dar mai sarace an vitamina C. Ele contin apa (80 la suta), zaharuri, acizi organici, protide, mucilagii, celuloza, vitamine (A, B1, B2, C), sodiu, potasiu, calciu, fier, mangan cu predominarea potasiului. Potasiul contribuie la normalizarea activitaţii celulelor sistemului nervos. El ajuta la anlaturarea starii de oboseala si la pastrarea vioiciunii intelectului.

Prunele au proprietati antihelmitice, depurative, laxative, emoliente, stimulente nervos, dezintoxicante si decongestionante la nivel hepatic. Consumul lor relaxeaza tesuturile, diminuand starea de inflamatie si crescand peristaltismul intestinal, usurand tranzitul prin lubrefiere. Este bine ca prunele sa fie mancate cu 30 de minute anainte de mesele principale. Se poate folosi si sucul proaspat de prune, cate un pahar anainte de fiecare masa. Daca se urmareste numai efectul laxativ, atunci sant necesare numai 8-10 prune consumate dimineata, pe stomacul gol, la anceputul mesei. Se pot face cure de 3 zile pe saptamana an caz de aterioscleroza, obezitate, hipertensiune si reumatism. ÃŽn aceste 3 zile se consuma doar prune. Prunele mai sant recomandate an cazuri de anemie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare, colici biliare, dischinezie biliara si hemoroizi. Pentru efectele diuretice si laxative, cat si pentru decongestionarea ficatului, se poate folosi si decoctul de prune uscate, 2 cani/zi.    Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *