Alimentele de culoare roşie (roşiile, pepenele roşu) conţin lipocen, substanţă care apără organismul contra bolilor de inimă.
Consumînd frecvent aceste alimente, riscul producerii unui atac de cord scade cu 50 la sută, este prevenită apariţia cancerului cervical şi de prostată.
Alimentele de culoare portocalie (morcov, piersici, dovleac, pepene galben) conţin caroten care neutralizează eventualele substanţe cancerigene, asigură aportul de vitamina A şi au rol de protecţie împotriva razelor ultraviolete. Alimentele de culoare galbenă (grapefruit, lămîi) conţin pigmenţi albi şi galbeni care ajută absorbţia vitaminei C, întăresc sistemul imunitar şi pe cel colagen – care menţine sănătatea pielii. Alimentele de culoare verde închis (spanac, praz, napi) conţin substanţe care protejează organismul de razele ultraviolete, întăresc vederea, scad riscul apariţiei cancerului mamar. Alimentele de culoare verde deschis (varza) conţin compuşi pe bază de sulf care protejează împotriva cancerului de colon, plămîni, stomac. Alimentele de culoare albă (usturoi, ceapă) întăresc sistemul imunitar şi protejează organismul în faţa cancerului, ulcerului şi bolilor de inimă.