Stiri

Controlul accesului copiilor la Internet este prioritar pentru 52,5% dintre utilizatori

Un sondaj realizat prin intermediul site-ului www.gecadnet.ro arată că mai mult de 50% dintre utilizatorii de computere consideră un software cu funcţii de tip „parental control” foarte necesar. Un procent de 24,6% ar dori să aibă la dispoziţie o aplicaţie dedicată pentru protecţia copiilor în faţa conţinutului neadecvat cu care pot intra în contract online, în timp ce 27,9% dintre cei care au participat la sondaj, ar aprecia ca aceste funcţii să vină la pachet cu soluţia antivirus pe care o utilizează. Un procent de 47,5% dintre cei care şi-au exprimat opţiunea consideră că nu au nevoie de o astfel de aplicaţie.

Programele informatice dedicate gestionării şi monitorizării activităţii minorilor în mediul virtual sunt din ce în ce mai căutate în întreaga lume, pe masura creşterii explozive a accesului la Internet, reţelele sociale fiind un mediu extrem de atractiv pentru cei tineri. Companiile mari de securitate IT, precum Trend Micro, au inclus de mai mult timp în soluţiile de securitate Internet dedicate consumatorilor casnici funcţii de tip „parental control” situate acum la acelaşi nivel de importanţă precum facilităţile anti-virus şi anti-spam.

Folosirea unei aplicaţii software adecvate nu este însă suficientă. “Unii specialişti consideră că, oricât de bune ar fi aceste soluţii, ele filtrează cam 90% din pericolele la care copiii sunt expuşi atunci când folosesc Internetul. Rămâne, aşadar un procent de 10% care poate fi acoperit prin educaţie. De asemenea, în orice caz în care un părinte constată că accesul la un site sau serviciu nepotrivit pentru copilul său este liber iar aplicaţia de filtrare nu îl detectează, acesta are datoria de a raporta furnizorului de Internet respectiva situaţie. ISP-ul va putea astfel să cerceteze sursa şi să ia măsurile necesare mergând până la a bloca accesul la site-ul sau serviciul respectiv”, explică Gabriela Mechea, director general la GECAD NET.

Mai mult, controlul accesului minorilor la conţinutul disponibil online, prin aplicaţii de securitate specializate sau prin soluţiile de Internet Security, nu necesită o investiţie majoră. O aplicaţie precum Trend Micro Internet Security 2008, spre exemplu, care include şi funcţii de parental control, costă între 215 şi 265 RON pe www.gecadshop.ro, în funcţie de versiunea aleasă, şi oferă protecţie pentru 3 computere.

“Cred că siguranţa copiilor noştri este mult mai importantă şi suntem datori să investim în securitatea lor”, completează Gabriela Mechea. “În plus, chiar dacă părintele care achiziţionează o aplicaţie cu funcţii de tip parental control nu se pricepe foarte bine să o configureze, faptul că a cumpărat licenţa îi asigură şi accesul la sfaturilor unor specialişti în securitate IT dedicaţi”, conchide reprezentantul GECAD NET.

Sondajul a fost efectuat online pe parcursul ultimului trimestru al anului trecut, pe site-ul www.gecadnet.ro/securitate, iar la acesta au participat aproximativ 400 de utilizatori unici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *