Pentru 2 litri (6 persoane): 700 g carne de vaca slaba (rasol alb), 300 g carne vaca cu oase, 4 l apa plata, doua cepe, doua cuisoare, o lingurita cimbru uscat, o tulpina de telina, o frunza de dafin, doi morcovi, doi praji, doi catei de usturoi, sare. Garnitura: 300 g maduva oase de vaca (cam 1,5 kg oase cu maduva).
n Mod de preparare: 1) Se degreseaza, se dezoseaza si se leaga carnea. 2) Se pune carnea cu os intr-un stergar curat si se sparge cu ciocanul. 3) Se pun carnurile in oala si se acopera cu apa. Se sareaza. Se aduce la fierbere si se spumeaza frecvent. 4) Se taie cepele in doua si se coc la foc moale fara grasimi si fara apa pana se coloreaza bine. Se scot si se infig in ele cuisoarele. 5) Se curata prajii, morcovii, usturoiul. Se adauga in oala. De asemenea, ceapa, telina, cimbrul, dafinul. Se modereaza focul si se lasa sa fiarba bolborosit timp de 3 ore si 30 de minute, spumandu-se adesea. 6) Se strecoara consommé-ul si se pune la frigider. Apoi se scoate pelicula de grasime de la suprafata. 7) Se poseaza oasele cu maduva. Se scoate maduva pe o farfurie si se taie rondele care se dispun in bolurile de supa. Se toarna consommé-ul reincalzit, foarte fierbinte, deasupra. Excelent cu un vin de Cahors sau o Feteasca Neagra.
Recomandat in special pentru cazuri de raceala si gripa.
Autor: Matei Perahim www.sfin.ro