Sanatate

Coacaze, negre si rosii

Coacăzele negre (Ribes nigrum) conÅ£in un număr impresionant de minerale ÅŸi vitamine. Printre acestea, vitamina C este conÅ£inută într‑o formă care se dovedeÅŸte a fi cea mai stabilă dintre toate fructele, rezistînd la căldură ÅŸi oxidare. Consumate mai ales sub formă de pulbere din fructe uscate, coacăzele negre revitalizează rapid organismul, ajută la reechilibrarea metabolismului, normalizează activitatea nervoasă, măresc acuitatea vizuală, elimină anemia, favorizează procesele de creÅŸtere ÅŸi refacere ÅŸi măresc imunitatea naturală a organismului. ÃŽn cazuri de anemie, coacăzele negre stimulează formarea hematiilor ÅŸi compensează deficitul de fier. Oboseala vizuală dispare după o cură îndelungată (3-6 luni) cu pulbere sau macerat din coacăze negre. De asemenea, o astfel de cură are efecte benefice asupra celor afectaÅ£i de miopie progresivă, crescînd acuitatea vizuală (inclusiv cea nocturnă) ÅŸi favorizînd corectarea anumitor deficienÅ£e ale vederii. Cîte 100-200 g de coacăze negre consumate zilnic sau cîte un pahar de suc pe zi favorizează creÅŸterea la copii, prin stimularea formării Å£esuturilor ÅŸi, mai ales, a oaselor. Pentru aceasta, în afara sezonului, se consumă, înainte de fiecare masă, cîte jumătate de linguriţă de pulbere din coacăze negre. Sensibilitatea la infecÅ£ii respiratorii, intestinale ÅŸi renale este îndepărtată consumînd coacăze negre. Iarna, se ia pulbere în părÅ£i egale din coacăze negre ÅŸi măceÅŸe, cîte o linguriţă pe zi. Sucul ÅŸi ceaiul de coacăze negre are efecte antiinflamatoare ÅŸi depurative ideale, fiind în mod deosebit indicat în cure de 21 de zile pentru suferinzii de reumatism. ÃŽn reumatismul cronic degenerativ, fitoterapia recomandă cura cu suc (500‑750 ml/zi) sau, în afara sezonului, un pahar de macerat dimineaÅ£a ÅŸi două căni de ceai fierbinte (din fructe ÅŸi frunze) spre seară. O cură de coacăze negre (500 g/zi) Å£inută timp de cel puÅ£in două săptămîni este de un real folos terapeutic bolnavilor de hipertensiune arterială, arteroscleroză ÅŸi arterită. ÃŽn tulburări specifice menopauzei, pulberea de coacăze uscate (3 linguriÅ£e/zi, pe stomacul gol), la fel ca ÅŸi ceaiul (1-2 căni/zi) are efecte sedative, normalizînd activitatea endocrină. Tratamentul litiazei renale (cu uraÅ£i) poate fi ajutat dacă, în fiecare zi se bea, dimineaÅ£a, o cană cu suc proaspăt de coacăze negre, iar seara o cană de ceai fierbinte de fructe ÅŸi frunze. ÃŽn a zecea zi de cură se bea un litru de ceai obÅ£inut dintr‑o lingură de frunze de mesteacăn, o lingură de boabe de ienupăr ÅŸi o lingură de frunze de coacăz negru, la un litru de apă. Coacăzele roÅŸii, fructe “antilene” Cu gustul lor acriÅŸor, avînd un efect puternic de stimulent digestiv, coacăzele roÅŸii (Ribes rubrum) sînt o adevărată armă secretă a dietoterapiei în cazuri de obezitate, digestie leneşă dar ÅŸi în tratamentul unor boli de piele rebele la alte forme de tratament. De asemenea, avînd un conÅ£inut bogat în Vitamina C, coacăzele roÅŸii sînt recomandate în cazurile de astenie. MulÅ£i terapeuÅ£i naturiÅŸti le mai numesc ÅŸi “fructe antilene” Cura cu coacăze roÅŸii se face diferenÅ£iat, în funcÅ£ie de scopul în care sînt folosite. Pentru persoanele lipsite de poftă de mîncare, cu digestie lentă, astenie, se recomandă consumul a 50-100 g coacăze roÅŸii înainte de masă ÅŸi aceeaÅŸi cantitate la sfîrÅŸitul mesei. La fel ca ÅŸi portocalele, coacăzele consumate după masă nu încurcă, ci din contra, stimulează digestia. Pentru persoanele cu foame puternică, cu tendinţă spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrită, se recomandă consumul unor cantităţi mai mari, de 300-500 g coacăze roÅŸii, înainte de fiecare masă, deoarece, în cantităţi mari, acestea au efectul paradoxal de a inhiba secreÅ£ia gastrică ÅŸi de a tăia foamea. Sucul de coacăze roÅŸii se obÅ£ine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmată de stoarcere prin tifon. Se prepară întotdeauna cu cîteva minute înainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior. Se bea cîte un pahar, cu un sfert de oră înainte de masă, fiind benefic mai ales ca tonic digestiv ÅŸi decongestiv hepatic. Este eficient ÅŸi în dischinezia biliară, combătînd rapid migrenele asociate acesteia. Pentru a avea o digestie lentă ÅŸi a combate indigestiile, pentru a regla un tranzit intestinal încetinit, în cazuri de convalescenţă ÅŸi inapetenţă, este recomandată cura cu coacăze roÅŸii în varianta în care se consumă cantităţIi mici, cel mult 100 g, înainte ÅŸi după masă. Contra obezităţii, tendinÅ£ei nedorite de îngrăşare asociate cu gastrită, se consumă cantităţi mari de coacăze roÅŸii, de peste 300 g, înainte de fiecare masă. De mare ajutor în tratamentul hepatitei cronice, a congestiei hepatice, cirozei hepatice iniÅ£iale, dischineziei biliare ÅŸi tulburărilor asociate este un pahar de suc înainte de fiecare masă. Desigur, în aceste cazuri este bine să se adopte ÅŸi o dietă vegetariană cu multe salate de legume ÅŸi fructe.   Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *