Coacăzele negre (Ribes nigrum) conţin un număr impresionant de minerale şi vitamine. Printre acestea, vitamina C este conţinută într‑o formă care se dovedeşte a fi cea mai stabilă dintre toate fructele, rezistînd la căldură şi oxidare. Consumate mai ales sub formă de pulbere din fructe uscate, coacăzele negre revitalizează rapid organismul, ajută la reechilibrarea metabolismului, normalizează activitatea nervoasă, măresc acuitatea vizuală, elimină anemia, favorizează procesele de creştere şi refacere şi măresc imunitatea naturală a organismului.
În cazuri de anemie, coacăzele negre stimulează formarea hematiilor şi compensează deficitul de fier. Oboseala vizuală dispare după o cură îndelungată (3-6 luni) cu pulbere sau macerat din coacăze negre. De asemenea, o astfel de cură are efecte benefice asupra celor afectaţi de miopie progresivă, crescînd acuitatea vizuală (inclusiv cea nocturnă) şi favorizînd corectarea anumitor deficienţe ale vederii.
Cîte 100-200 g de coacăze negre consumate zilnic sau cîte un pahar de suc pe zi favorizează creşterea la copii, prin stimularea formării ţesuturilor şi, mai ales, a oaselor. Pentru aceasta, în afara sezonului, se consumă, înainte de fiecare masă, cîte jumătate de linguriţă de pulbere din coacăze negre.
Sensibilitatea la infecţii respiratorii, intestinale şi renale este îndepărtată consumînd coacăze negre. Iarna, se ia pulbere în părţi egale din coacăze negre şi măceşe, cîte o linguriţă pe zi.
Sucul şi ceaiul de coacăze negre are efecte antiinflamatoare şi depurative ideale, fiind în mod deosebit indicat în cure de 21 de zile pentru suferinzii de reumatism. În reumatismul cronic degenerativ, fitoterapia recomandă cura cu suc (500‑750 ml/zi) sau, în afara sezonului, un pahar de macerat dimineaţa şi două căni de ceai fierbinte (din fructe şi frunze) spre seară.
O cură de coacăze negre (500 g/zi) ţinută timp de cel puţin două săptămîni este de un real folos terapeutic bolnavilor de hipertensiune arterială, arteroscleroză şi arterită.
În tulburări specifice menopauzei, pulberea de coacăze uscate (3 linguriţe/zi, pe stomacul gol), la fel ca şi ceaiul (1-2 căni/zi) are efecte sedative, normalizînd activitatea endocrină.
Tratamentul litiazei renale (cu uraţi) poate fi ajutat dacă, în fiecare zi se bea, dimineaţa, o cană cu suc proaspăt de coacăze negre, iar seara o cană de ceai fierbinte de fructe şi frunze. În a zecea zi de cură se bea un litru de ceai obţinut dintr‑o lingură de frunze de mesteacăn, o lingură de boabe de ienupăr şi o lingură de frunze de coacăz negru, la un litru de apă.
Coacăzele roÅŸii, fructe “antilene”
Cu gustul lor acriÅŸor, avînd un efect puternic de stimulent digestiv, coacăzele roÅŸii (Ribes rubrum) sînt o adevărată armă secretă a dietoterapiei în cazuri de obezitate, digestie leneşă dar ÅŸi în tratamentul unor boli de piele rebele la alte forme de tratament. De asemenea, avînd un conÅ£inut bogat în Vitamina C, coacăzele roÅŸii sînt recomandate în cazurile de astenie. MulÅ£i terapeuÅ£i naturiÅŸti le mai numesc ÅŸi “fructe antilene”
Cura cu coacăze roşii se face diferenţiat, în funcţie de scopul în care sînt folosite. Pentru persoanele lipsite de poftă de mîncare, cu digestie lentă, astenie, se recomandă consumul a 50-100 g coacăze roşii înainte de masă şi aceeaşi cantitate la sfîrşitul mesei. La fel ca şi portocalele, coacăzele consumate după masă nu încurcă, ci din contra, stimulează digestia. Pentru persoanele cu foame puternică, cu tendinţă spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrită, se recomandă consumul unor cantităţi mai mari, de 300-500 g coacăze roşii, înainte de fiecare masă, deoarece, în cantităţi mari, acestea au efectul paradoxal de a inhiba secreţia gastrică şi de a tăia foamea.
Sucul de coacăze roşii se obţine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmată de stoarcere prin tifon. Se prepară întotdeauna cu cîteva minute înainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior. Se bea cîte un pahar, cu un sfert de oră înainte de masă, fiind benefic mai ales ca tonic digestiv şi decongestiv hepatic. Este eficient şi în dischinezia biliară, combătînd rapid migrenele asociate acesteia.
Pentru a avea o digestie lentă şi a combate indigestiile, pentru a regla un tranzit intestinal încetinit, în cazuri de convalescenţă şi inapetenţă, este recomandată cura cu coacăze roşii în varianta în care se consumă cantităţIi mici, cel mult 100 g, înainte şi după masă. Contra obezităţii, tendinţei nedorite de îngrăşare asociate cu gastrită, se consumă cantităţi mari de coacăze roşii, de peste 300 g, înainte de fiecare masă.
De mare ajutor în tratamentul hepatitei cronice, a congestiei hepatice, cirozei hepatice iniţiale, dischineziei biliare şi tulburărilor asociate este un pahar de suc înainte de fiecare masă. Desigur, în aceste cazuri este bine să se adopte şi o dietă vegetariană cu multe salate de legume şi fructe.
Sursa: www.evenimentul.ro