Ciocolata se alatura uleiurilor vegetale, carnii albe, peselui, fructelor si legumelor pe lista de alimente benefice pentru inima. Cel putin asa reiese dintr‑un studiu realizat de cercetatorii greci, care au identificat proprietatile protective ale ciocolatei amarui.
Potrivit grecilor, 100 de grame de ciocolata fac ca functiile cardiovasculare ale tinerilor cu o sanatate buna sa se imbunatateasca semnificativ. Studiul cercetatorilor greci a fost realizat pe un numar de 17 voluntari care au consumat 100 de grame de ciocolata fondanta si amara sau un surogat.
Voluntarii impartiti in doua grupuri au fost ulterior schimbati intre ei si au garantat ca nu au consumat ciocolata in afara studiului. Obiectivul studiului a fost acela de monitorizare a functionalitatii vaselor sanguine, cu o atentie deosebita pentru endoteliu, tesutul subtire care acopera suprafata interna a vaselor. In acest scop, cercetatorii au folosit o examinare pe baza de ultrasunete, in urma careia s‑a putut constata faptul ca functionarea acestui tesut s‑a imbunatatit in cazul voluntarilor care consumasera ciocolata. In opinia cercetatorilor, este evident faptul ca ciocolata imbunatatese functionarea vaselor sangvine, crescindu‑le capacitatea de dilatare si prevenind formarea de ocluzii. Noua descoperire inseamna un pas inainte fata de un studiu de anul trecut in care se demonstra ca ciocolata amaruie, gratie prezentei de flavonoizi, duce la creserea nivelului de antioxidanti din singe cu aproape 20 la suta.
Sursa: www.evenimentul.ro