Cimbrul era renumit inca din antichitate. Traditia spune:” Cimbrul este mai ales repezit, infierbantat si aprins. Stimuleaza fluxul diuretic si ciclul lunar, accelereaza avorturile, iar la o nastere normala graneste iesirea pruncului. Bautura preparata din el curata partile interne ale organismului.
In cazul crampelor abdominale, stomacale si menstruale, cat si in spasmele organelor genitale, este indicat cimbrul, atat pentru uz intern cat si extern. Se beau 2 cesti pe zi. Florile culese in soarele amiezii si uscate se aplica extern sub forma de perne de plante in cazul crampelor. Inainte de culcare pernele de plante se incalzesc intr-o tigaie si se aplica pe stomac sau bazin.
Asociat in parti egale cu patlagina, cimbrul si-a dovedit eficacitatea in combaterea afectiunilor cailor respiratorii, a secretiilor abundente ale bronhiilor si a astmului bronsic, ba chiar a tusei convulsive. Intr-o ceasca cu apa fierbinte se introduc o felie de lamaie si o lingurita amestec cimbru-patlagina. Repaus 1 minut.
Ceaiul trebuie baut foarte fierbinte si cu inghitituri mici. Se prepara proaspat de 4-5 ori pe zi.
Daca ameninta pericolul pneumoniei, acest ceai baut din ora-n ora nu-si va rata efectul.
Si pentru combaterea alcoolismului cimbrul are efecte binecunoscute. Se toarna 1l apa clocotita peste 1 pumn de flori de cimbru, se acopera si se lasa 2 min in repaos. Ceaiul se pune intr-un termos si se da alcoolicului la fiecare sfert de ceas cate o lingura plina. Urmeaza greturi, varsaturi, purgatie si urinari puternice, val de transpiratie si o mare posta de mancare si senzatie de sete. In caz de recidive, care la inceput sunt inevitabile, cura se repeta.
Ca si condiment este de nelipsit in bucatatie, atat in cea romaneasca dar mai ales in cea mediteraneana. Este recomandat pentru carne de orice fel, porc, vita, miel, peste, salate de legume, atat uscat cat mai ales in forma verde, proaspata. Orice mancare devinde speciala daca adaugati un praf de cimbru sau busuioc. La sectiunea retete gasiti diferite moduri de a folosi cimbrul drept condiment.