Calităţile anticancer ale legumelor din familia crucifere, precum brocoli şi varza, acţionează în cazul fumătorilor şi foştilor fumători, diminuând considerabil riscul de apariţie a cancerului pulmonar, informează un studiu, citat de AFP.
Acest studiu a fost prezentat în cadrul celei de-a şaptea conferinţe anuale a Asociaţiei americane de cercetări asupra cancerului, care se desfăşoară în această săptămână, la Washington.
În rândul fumătorilor şi foştilor fumători, efectele protectoare ale cruciferelor s-au tradus printr-o scădere a riscului de îmbolnăvire de la 20 la 55%, în funcţie de varietatea de legume consumate, timpul de când au început să fumeze şi numărul de ţigări fumate pe zi, a precizat Li Tang, de la Roswell Park Cancer Institute, coordonatorul acestui studiu.
“Brocoli nu este un medicament, ci un factor pozitiv pentru fumătorii care nu pot să renunÅ£e la fumat sau care nu fac nimic pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire”, a adăugat Tang.
“Persoanele care au renunÅ£at la fumat beneficiază ÅŸi mai mult după ce consumă brocoli”, a adăugat Tang. ÃŽn rândul fumătorilor, doar consumarea acestor legume în stare crudă a condus la o scădere a riscului de apariÅ£ie a cancerului pulmonar.
Brocoli a redus riscul de apariţie a carcinoamelor ce afectează celulele mici şi a tumorilor scuamoase, cele două subtipuri de cancer pulmonar în forma lui cea mai agresivă, care-i afectează de obicei pe fumătorii înveteraţi.
Sursa: www.evenimentul.ro