Ingrediente:
2 kg. stavrid cu cap (sau orice fel de peste oceanic); 300 gr. ardei gras; 100 gr. orez; 150 gr.
morcov; 400 gr. ceapa; 150 gr. telina, 150 gr. radacina, 200 gr. ulei, 2 oua, 100 gr. faina, 100
gr. pasta de tomate, 1 kg. rosii proaspete sau 500 gr. conservate, 200 ml. vin alb, 2 fire cimbru,
50 gr. usturoi, 2 legaturi marar verde, zahar, piper si sare dupa gust.
Mod de preparare:
Pestele se decongeleaza, se curata, se indeparteaza capul si intestinele, se spala, se face fileuri,
se scot oasele, se taie in bucati. Oasele se fierb in apa si se strecoara. Ardeii se curata, se spala,
se cresteaza la virf si se scurg. Orezul se alege, se spala, se fierbe cu 500 ml supa de oase de
peste, apoi se trece prin jet de apa rece si se scurge. Morcovii, telina radacina si ceapa se
curata, se spala, se taie in felii subtiri. Rosiile proaspete se curata, se spala, se taie in bucati
mari. Pasta de tomate se dilueaza cu 150 ml supa de oase de peste. Usturoiul se curata, se
spala si se taie in felii subtiri. Mararul verde se curata, se spala si se toaca marunt. Ceapa se
inabusa cu 100 ml ulei si 100 ml supa de oase de peste.
Bucatile de peste se amesteca cu jumatate din cantitatea de ceapa si se trec prin masina de
tocat. Compozitia obtinuta se amesteca cu orez, 50 gr. pasta de tomate, jumatate din cantitatea
de piper si marar verde, oua, sare, pina se obtine o pasta omogena. Cu aceasta compozitie se
umplu ardeii care se asaza cu gura in jos intr-un vas cu 100 ml ulei. Se tin in cuptor circa 5
minute. Se prepara un sos tomat din morcovi, telina, restul de ceapa care se inabusa cu uleiul
ramas si 500 ml supa de oase de peste. Se pune la fiert si i se adauga faina dizolvata in 150 ml
supa de oase de peste, pasta de tomate, rosii, vin, usturoi, cimbru, sare. Cind legumele s-au
fiert, se racesc si se strecoara. Sosul se toarna peste ardei, care se pun din nou in cuptor pentru
gratinare.
Preparatul se asaza pe un platou sau portionat in farfurii, cu marar verde deasupra.Se servesc
calzi.