Alergia alimentara apare in momentul in care organismul nu poate sa tolereze un anumit aliment. Intervine atunci sistemul imunitar, care lupta impotriva oricarui agent extern care poate afecta bunul mers al functiilor organismului.
Alergiile alimentare sunt mai frecvente in cazul copiilor decat in cazul adultilor, statisticile fiind de 6-8% in cazul copiilor si de doar 2% in cazul adultilor.
Alergia alimentara vs. intoleranta alimentara
Alergiile alimentare sunt frecvent confundate cu intoleranta alimentara. Diferenta dintre cele doua consta in gradul de gravitate. Daca in cazul alergiilor alimentare se poate ajunge chiar la deces, in cazul intolerantei fata de un anumit aliment nu vor aparea decat simptome suparatoare. In cazul alergiei, chiar si o cantitate insignifianta din alimentul-problema poate duce la reactia alergica, in timp ce, in cazul intolerantei, alimentul in cauza poate fi consumat, insa in cantitati reduse.
Care sunt cauzele aparitiei alergiilor alimentare?
Alergiile alimentare pot fi provocate sau pot fi favorizate de unii dintre urmatorii factori:
– genetici – daca in familie, un parinte sau ambii au prezentat alergii, probabilitatea ca si copilul sa prezinte o alergie este de 75%
– varsta: alergiile apar mai des in cazul copiilor si a persoanelor tinere decat in cazul adultilor
– prezenta astmului bronsic sau a dermatitei atopice
– prezenta bolilor gastrointestinale, a malnutritiei, prematuritatii si a bolilor care afecteaza sistemul imunitar
Ce alimente provoaca alergiile alimentare?
Principalele alimente care duc la aparitia alergiilor de acest tip sunt arahidele, laptele, soia, ouale, graul si pestele.
Un aliment poate deveni cu atat mai alergenic cu cat este mai raspandit. O alta caracteristica a alimentelor cu potential alergenic este acela ca persoana poate deveni alergica si la alte alimente inrudite. Aceasta caracteristica poarta numele de reactivitate incrucisata.
De exemplu, in momentul in care o persoana este alergica la lapte, ea poate avea probleme din cauza lactatelor in general. Situatia poate fi aceeasi in cazul arahidelor, care atrag dupa sine si o alergie fata de toate celelalte tipuri de leguminoase.
Cum se manifesta alergiile alimentare?
Alergiile alimentare se manifesta printr-o serie de simptome, intalnite la nivelul:
– aparatului digestiv: crampe, voma, diaree
– pielii: urticarie, prurit, roseata, dermatita atopica
– aparatului respirator: tuse, respiratie greoaie, secretii nazale abundente, stranut
Cel mai sever simptom al alergiei alimentare este anafilaxia, provocata de cele mai multe ori de arahide, nuci si fructe de mare. Cazurile grave si complicate pot duce la deces. Anafilaxia este cu atat mai periculoasa cu cat este asociata cu prezenta alcoolului sau a aspirinei in sange, precum si a unui efort prelungit.
Tratamente
Principalul tratament consta in evitarea alimentului-problema. Desi poate parea simplu, nu este foarte comod sa urmaresti compozitia oricarui aliment pe care il consumi pentru a fi sigur ca eviti acea componenta care iti poate face rau.
Medicii recomanda antihistaminicile in cazul alergiilor usoare.
Persoanele care prezinta cazuri mai grave de alergie alimentara vor avea la indemana o trusa de prim ajutor. In viata de zi cu zi, este bine ca persoanele cu care interactioneaza bolnavul sa cunoasca alimentul care trebuie evitat, astfel incat sa nu se ajunga la accidente cauzate de o simpla neatentie.
In momentul in care se ajunge intr-o situatie de criza, bolnavul va fi tratat doar de personal medical specializat.
Medicamentele folosite in tratarea reactiilor alergice severe sunt:
– epinefrina – este o solutie injectabila, care actioneaza rapid pentru relaxarea muschilor respiratori si stoparea eliberarii de histamina
– antihistaminicele – blocheaza actiunea histaminei in timpul unei reactii alergice si reduc gravitatea simptomelor
– corticosteroizi – reduc inflamatiile cauzate de o reactie alergica
SUrsa: www.stilfeminin.ro