Stiri

Afinele – imunitate si vitamine

Afinele – imunitate si vitamine

Nimic nu se compara cu o plimbare in aer liber la cules de afine. Din pacate inca e iarna si nu putem decat sa visam la o astfel de plimbare. Ne raman la dispozitie doar fructele uscate sau chiar frunzele uscate, pentru ceai, sau sucurile conservate, nu la fel de bogate in vitamine, insa foarte folositoare organismului nostru in acest anotimp, destul de privat de substnte nutritive din fructe si legume proaspete.

Afinele (Vaccinium myrtillus) sunt bogate in antioxidanti, acid elagic (cu proprietati anticancerigene), fibre, precum si vitaminele A, E, F, PP si B.
afin
Ajuta la regenerarea vaselor de sange, la normalizarea glicemiei si la regenerarea retinei, cresc sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizeaza infectiile din intestin, dilata vasele coronariene, protejeaza organismul contra radioactivitatii. Fructele prelucrate termin, precum cele din dulceturi, pierd cea mai mare parte din substantele benefice.
Afinele ajuta in cazul tulburarilor de circulatie encefalica, la diaree, enterocolita de fermentatie. Au aport benefic in cazul oxiurozei, al diabetului si maladiilor asociate acestei boli, al infectiilor urinare, artritelor, candidozei bucale si digestive, faringitelor, stomatitelor, aftelor, micozelor, eczemelor sau in tratarea ranilor sangerande.
Ceaiul din frunze si fructe are efect de rehidratare.