Sanatate

Aditivii alimentari ce contin fosfati favorizeaza cancerul pulmonar

Aditivii alimentari care contin fosfati, utilizati in mod curent in alimentele preparate industrial, accelereaza cresterea tumorilor de cancer pulmonar la soareci, conform unui studiu publicat de “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”.

Studiul sugereaza ca aditivii ce contin fosfati, care cresc retinerea de apa si amelioreaza textura alimentelor, favorizeaza deopotriva dezvoltarea cancerului pulmonar la oamenii care prezinta o predispozitie pentru aceasta boala.

Desi cercetatorii nu stiu inca precis care este impactul fosfatilor asupra dezvoltarii cancerului la oameni, autorii studiului recomanda limitarea consumarii acestui aditiv alimentar.

“Studiul nostru arata ca un consum ridicat de fosfati anorganici stimuleaza puternic dezvoltarea cancerului pulmonar la soareci si sugereaza ca reducerea fosfatilor anorganici in regimul alimentar (la oameni) ar putea fi cruciala atit in tratarea, cit si in prevenirea cancerului pulmonar”, scrie Myong‑Haing Cho, cercetator la Universitatea Nationala din Seul.

Echipa sa a injectat celule pulmonare canceroase la soareci repartizati in doua grupe, iar masa tumorilor s‑a dovedit mult mai mare in grupa care primise un regim alimentar mai bogat in fosfati.

Fosfatii sint nutrienti care au un rol principal in metabolismul celular si in mecanismele de transfer de energie, dar ei pot activa deopotriva semnale genetice care stimuleaza dezvoltarea celulelor pulmonare canceroase, conform studiului. Or, utilizarea in alimentare a aditivilor ce contin fosfati a crescut constant in ultimii ani, acestia fiind regasiti in carne, brinzeturi, bauturi, sau alimentele preparate industrial.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *