O expozitie British Council sub auspiciile Consiliului Europei Anul European al Dialogului Intercultural
9-22 ianuarie 2009 Muzeul National de Arta Contemporana, Galeria Etaj (Teatrul National Bucuresti)
Expozitia Close to home ajunge la Bucuresti pe 9 ianuarie si va fi inaugurata la Muzeul National de Arta Contemporana, Galeria Etaj , la ora 13:00, in prezenta excelentei sale Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a directorului adjunct al Muzeului National de Arta Contemporana, Mihaela Ionescu, a directorului general British Council Romania, Liliana Biglou, precum si a reprezentantilor unor institutii culturale, de stat si ambasade ale tarilor precum Turcia, Cipru, Armenia, Bosnia si Herzegovina.
Close to Home este o expozitie de fotografie si video-instalatii realizata de un grup de opt artisti din Sud-Estul Europei si Marea Britanie. Cei opt artisti exploreaza teme legate de migratie si dislocare care se inscriu in preocuparile mai ample ale proiectului nostru Living Together. Societatea contemporana pare a ignora uneori existenta noilor comunitati de migranti sau felul in care acestea se adapteaza noilor peisaje, felul in care ele evolueaza in interiorul noilor structuri sociale. Expozitia isi propune sa investigheze prin mijloace proprii impactul pe care anumite comunitati de migranti il au asupra societatii locale si sa impulsioneze dezbaterile pe aceste teme.
O versiune restransa a expozitiei a putut fi vizionata la Londra in martie 2008. Versiunea integrala a fost lansata la Belfast in mai 2008 in cadrul Cathedral Quarter Arts Festival, dupa care a fost itinerata la Thessaloniki, Sofia, Tbilisi, Yerevan. Deschisa la Bucuresti la Muzeul National de Arta Contemporana, Galeria Etaj (Teatrul National, Bd N. Balcescu nr 2) in perioada 9-22 ianuarie, expozitia isi va continua apoi calatoria catre Sarajevo si Cracovia.
In mod exceptional, in cadrul expozitiei publicul va putea viziona o prezentare a fotografiilor realizate cu prilejul concursului foto “Surprinde Bucurestiul in imagini” desfasurat sambata, 13 decembrie, la Bucuresti, iar in zilele de 14, 15, 16, 21 si 22 ianuarie, in expozitie vor avea loc activitati pentru elevi.
Expozitia cuprinde un important grupaj de lucrari al foto-jurnalistei de origine romana Dana Popa, stabilita la Londra. Dana Popa va fi prezenta la vernisajul expozitiei vineri, 9 ianuarie si va face o prezentare interactiva in expozitie sambata, 10 ianuarie, la ora 11.00.
Alti artisti care vor expune in cadrul Clsoe to Home sunt: George Georgiou (Cipru), Gulsun Karamustafa (Turcia), David Creedon (Irlanda), Yuval Yairi (Israel), Ivor Prickett (Wales), Piruza Khalapyan (Armenia) si Sejla Kameric (Bosnia si Herzegovina). Ceea ce ii leaga pe cei opt artisti este conceptul de “acasa”, vazut fie ca un spatiu sau loc pe care il lasi in urma pentru a gasi unul nou, fie un spatiu in care te intorci.
Expozitia din Bucuresti este realizata cu sprijinul Muzeului National de Arta Contemporana si al partenerului media, Time Out Bucuresti.
Pentru detalii suplimentare, va rugam sa o contactati pe Valeria Toma, PR Specialist British Council, la tel. 021 307 96 38, mobil 0722 022 147, fax 021 3079601, email valeria.toma@britishcouncil.ro.
Despre Living Together
Living Together este un proiect menit sa aduca o contributie majora Anului European al Dialogului Intercultural. Programul se desfasoara in peste 20 de tari din Europa, concentrandu-se in special pe impactul migratiei asupra societatilor gazda si a celor de origine, precum si pe modul in care comunitatile minoritare interactioneaza si participa la viata publica. Living Together promoveaza ideea ca respectarea diferentelor dintre oameni este cruciala pentru dezvoltarea societatii pe termen lung si ca dialogul inter-uman este o componenta esentiala pentru acceptarea diversitatii.
Proiectul este unul regional cu implementare locala si include o serie de activitati in Europa si Marea Britanie menite sa faciliteze colaborarea dintre grupurile de influenta si sa implice comunitati diverse.
In Romania, British Council dezvolta cinci proiecte Living Together, in domeniile educatie, arta si social, dupa cum urmeaza:
8 Decembrie: lansarea raportului Migrant Cities pentru Bucuresti
13 Decembrie: Competitia fotografica treasure hunt “Capture Bucharest”
Septembrie 2008 – Martie 2009: competitia fotografica Living Together
Ianuarie 2009: Expozitia Close to Home
Octombrie 2008 – Martie 2009: Citizenship Materials si School Links
Mai multe informatii despre proiect pot fi gasite vizitand www.britishcouncil.org