Intre 1 si 7 decembrie, Animal Planet le-a pregatit telespectatorilor un documentar cu totul special, filmat in Romania. “Sanctuarul ursilor” urmareste povestile ursilor bruni care traiesc in cel mai mare adapost pentru ursi din lume. Inaugurat in 2007, uriasul spatiu de 70 hectare destinat ursilor este situat la poalele Muntilor Carpati din Romania si adaposteste azi in jur de 40 de ursi bruni locali, salvati din captivitate pe teritoriul tarii. O echipa Animal Planet s-a deplasat la fata locului pentru a filma si a spune povestile ursilor, intr-un documentar de 7 episoade.
Sanctuarul Ursilor
1 -7 decembrie, in fiecare zi, de la ora 22.00
Sanctuarul Ursilor urmareste povestile ursilor bruni care traiesc in cel mai mare adapost pentru ursi din lume. Inaugurat in 2007, uriasul spatiu de 70 hectare destinat ursilor este situat la poalele Muntilor Carpati din Romania si adaposteste azi in jur de 40 de ursi bruni locali, salvati din captivitate pe teritoriul tarii.
Adapostul ursilor din Zarnesti este un proiect realizat in parteneriat de catre WSPA (World Society for the Protection of Animals), organizatia “Milioane De Prieteni” si Primaria din Zarnesti, care a donat suprafata de teren pe care se intinde adapostul.
OPERATIUNI DE SALVARE
Camerele de filmat ii urmaresc pe ofiterii WSPA, care colaboreaza cu autoritatile romane in raiduri si misiuni de salvare, pentru a captura si muta ursii captivi in alte locatii.
Pe parcursul raidurilor, urmarim scene pline de tensiune si pericol. Ofiterii WSPA sunt insotiti de agenti ai legii de la Ministerul Mediului, caci se produc conflicte, cei vinovati de tinerea ursilor in captivitate riscand sa fie arestati. Ii vedem pe lucratorii WSPA cum fac tot posibilul pentru a asigura protejarea ursilor, pe tot parcursul actiunilor. Multi dintre ursi nu au mai iesit de ani de zile din custile lor, iar acum au un comportament imprevizibil si periculos. Insotim ursii pe intregul traseu, in timp ce sunt tranchilizati si apoi transportati in centrul de sanatate, apoi in zona de carantina a adapostului, pentru consultatii medicale. Aici, o echipa de veterinari si experti in comportamentul animalelor evalueaza starea ursilor si stabileste un program de recuperare.
ADAPOSTUL
Ursii isi petrecec primele saptamani in cladirea principala a adapostului, unde spatiile special amenajate in interior alcatuiesc zona de carantina pentru animalele noi, bolnave sau ranite. Personalul veterinar si clinica dotata cu cele mai noi tehnologii sustin animalele pe parcursul primelor saptamani traite in adapost.
Aici, ursii sunt diagnosticati pentru prima data. Multi prezinta un comportament dificil, ca urmare a anilor indelungati petrecuti in captivitate, iar personalul trebuie sa depuna eforturi serioase pentru a le recastiga increderea, ca prim pas catre refacerea sanatatii lor. Printre problemele frecvente cu care se confrunta veterinarii se numara: subnutritia, ranile, problemele oculare si de mobilitate limitata. Dar ursii sunt animale incredibil de rezistente si in majoritatea cazurilor se recupereaza foarte bine dupa traumele provocate de captivitate si abuzuri, revenind rapid la comportamentul lor nativ, instinctiv. Dupa ce echipa stabileste ca ursii s-au recuperat intr-o masura satisfacatoare, acestia sunt mutati intr-un spatiu de padure de 70 hectare, ingradit, unde au acces la mai multe bazine cu apa proaspata si zone de vizuini. Tot aici exista pasuni deschise, unde ursii isi pot cauta hrana, desi personalul adapostului aduce in zona fructe si legume, pentru a le suplimenta oricum regimul alimentar.
Fiecare spatiu ingradit poate adaposti confortabil pana la 40 de ursi, iar in aceasta etapa personalul urmareste indeaproape interactiunea animalelor, caci multi dintre ursi nu sunt obisnuiti cu compania altor semeni ai lor.
URSII
Sanctuarul Ursilor relateaza povestile mai multor ursi aflati in prezent in adapost, dar si povestile animalelor nou-sosite. Urmarim transformarile lor pe masura ce, ingrijiti corespunzator, isi recapata sanatatea, apoi se obisnuiesc cu prezenta semenilor si a noului lor camin din salbaticie.
Programul prezinta povesti precum:
Primul urs eliberat in adapost a fost Odi, o femela de 12 ani, salvata dintr-o cusca meschina, de doi metri patrati. In vara lui 2006, Odi a fost mutata pe o distanta scurta, din zona de carantina in padure. Atunci a atins cu labele solul unei paduri adevarate pentru prima data dupa ce fusese capturata, cand era abia un pui. Odi se simte foarte bine acum.
Urmatorul urs eliberat a fost Christy – un mascul de aproximativ 10 ani si peste 300 kilograme in greutate. Christy a fost salvat impreuna cu o ursoaica pe nume Lydia. Cei doi traiau in conditii cumplite, intr-o cusca, intr-un restaurant din apropiere de Brasov. Christy a fost la inceput incredibil de nervos si a durat destul de mult pana cand a facut primii pasi in padure.
Lydia a fost urmatorul urs si, spre deosebire de Christy, s-a adaptat rapid la noul ei mediu, fara motive aparente de ingrijorare.
Moora este o tanara femela de urs brun, salvata dintr-un circ din Bucuresti, dupa ce a refuzat sa isi mai faca numarul de dresura. Inca tremura cand vede oameni. In momentul cand a fost gata sa plece din zona de carantina, Moora s-a napustit din cusca spre padure – dar a ramas tintuita locului de noile imagini si mirosuri care o inconjurau. Cand a fost salvata, Moora era foarte bolnava. In ultimele cateva luni, s-a mai ingrasat si, ca si ceilalti ursi, are acum blana lucioasa si o stare de sanatate buna.
Susie a stat inchisa intr-o cusca opt ani – dintre care patru intr-o gradina zoologica. Abia a fost adusa in adapost si nu este obisnuita cu acest spatiu. Inca se plimba nervoasa dintr-un capat al custii in altul si se linisteste imbratisand copaci, de fiecare data cand este agitata.
CEI CARE AU PARTICIPAT LA REALIZAREA PROGRAMULUI
* Victor Watkins este Directorul pentru Specii Salbatice al WSPA si fondatorul programului global al WSPA pentru protejarea ursilor – Campania LiBEARty.
* Cristina Lapis este Director al societatii Milioane de Prieteni, organizatie membra a WSPA:. Cristina a planificat operatiunile de salvare ale primilor ursi si a colaborat cu WSPA pentru a superviza construirea adapostului.
* Ciprian Cocianu este medicul veterinar al adapostului, care se ocupa de ingrijirea medicala a ursilor. Pasionat de munca sa, Ciprian asista adesea la operatiunile de salvare a ursilor, pentru a supraveghea starea acestora pe parcursul calatoriei lor catre adapost.