Auzind la Antena 3 sau Realitatea ca Anca Parghel a fost internata in stare grava, am incercat sa aflam mai multe informatii pe aceasta tema. O stire a aparut aici si aici – sursa pare sa fie de fapt aici– sa traiasca copy+paste.
Anca Parghel, internată la Spitalul Elias, medicii dau un prognostic sever
Anca Parghel este internată în Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, ca urmare a complicaţiilor afecţiunii cronice de care suferă, prognosticul medicilor fiind sever, informează, joi seară, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Valentin Calu.
Anca Parghel a marturisit ca a fost diagnosticata cu cancer ovarian si la ficat, de doua ori a supravietuit situatiilor critice, in octombrie s-a intos la spital si acum este internata in stare grava la spital. Nu a vrut niciun fel de pauza si a continuat sa cante si sa apara la spectacole in loc sa se retraga si sa se ingrijeasca.
Anca Parghel a reusit, timp de mai mult de 14 ani, sa fenteze cancerul.
Biografie
După ce a terminat Liceul de Muzică din Iaşi, şi-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică, tot din Iaşi, unde şi-a dat licenţa cu lucrarea Charlie Parker un geniu al improvizaţiei.
Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, în Bucureşti, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges şi Namur (La Marlagne), în Germania, la Hannover, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Marea Britanie (la Silsoe şi Cleolaine Workshops) şi în Republica Moldova, la Chişinău.
A cântat în cadrul marilor festivaluri de jazz începînd cu 1984 (Bucureşti, Braşov, Sibiu, Costineşti, Iaşi, Nürenberg, Leipzig, Warsovia, Leverkussen, Viena, Liege, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza şi Bratislava), dar şi în cluburile de jazz din România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria şi Elveţia[necesită citare].
De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români cunoscuţi, aşa cum sunt Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar şi cu nume celebre din jazz-ul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo Del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek, etc.).
Stabilită în Bruxelles, Belgia, Anca Parghel îşi continuă activitatea la catedră, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzică din Brussels şi la Conservatorul Lemmens), dar şi ca muziciană şi vocalistă pe scenele de jazz din Belgia, Germania şi Olanda în formule de trio, cvartet sau cvintet, a căror componenţă cuprinde pe Ciprian Pargel, la bass, Tudor Parghel, percuţie, Kurt Bulteel, la pian şi Paolo Radoni, la chitară.
Cu ocazia festivalului Jazz Supernight, Mamaia, din iulie 2002, a susţinut un recital alături de saxofonistul american Rick Condit, de toboşarul italian Fabio Grande şi de mai vechii săi colaboratori, pianistul Ion Baciu Jr., şi basistul Pedro Negrescu. A apărut, de asemenea, pe scena Festivalului de Jazz, Bucureşti 2002, alături de Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor.
Pe 28 iunie 2008, Anca Parghel a fost internată la spital, în urma unor dureri de cap şi de stomac, fiind ulterior diagnosticată cu un alt cancer, un cancer la ovare, care se pare că este ereditar.