Celsentri, produs de compania farmaceutica Pfizer, reprezinta o noua optiune pentru pacientii infectati cu virusul HIV si aflati sub tratament antiretroviral. Specialistii apreciaza ca rezistenta dezvoltata la tratamentele curente este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta, de aceea lansarea Celsentri ofera o noua optiune mai multor persoane HIV pozitive. Celsentri (Maraviroc) este primul produs al unei noi clase de medicamente orale adresate pacientilor infectati cu HIV, lansat in ultimii zece ani. Maraviroc, in combinatie cu alte medicamente antiretrovirale, este indicat pentru tratamentul pacientilor adulti infectati cu virusul HIV, aflati sub tratament antiretroviral si cu tropism detectabil numai pentru CCR-5. Studiile arata ca intre 50-78% dintre pacientii HIV pozitiv prezinta aceasta carateristica.
Un mecanism de actiune inovator: Maraviroc blocheaza accesul viral in celule: in loc sa actioneze impotriva virusului HIV in interiorul globulelor albe, asa cum actioneaza celelalte tratamente, Maraviroc impiedica patrunderea virusului in leucocite prin blocarea caii de acces (co-receptorul CCR-5).
Maraviroc este descoperit si dezvoltat de cercetatorii Pfizer din Sandwich, Marea Britanie. Primele cercetari au inceput in 1997, iar studiile au costat sute de milioane de dolari.
Medicamentul a fost aprobat in regim accelerat atat in SUA in august 2007, unde este comercializat sub denumirea de Selzentry , cat si in Uniunea Europeana la sfarsitul lunii septembrie 2007.
La sfarsitul lunii septembrie a acestui an Celsentri primeste Premiul Galien USA 2008 pentru cea mai buna molecula. Considerat echivelentul Premiului Nobel pentru cercetare si dezvoltare inovatoare in domeniul medicinei, Premiul Galien este acordat in Statele Unite de catre o comisie formata din 11 membri, dintre care 7 laureati ai Premiului Nobel, fondatorii unor importante companii de biotehnologie si editorii celor mai importante reviste stiintifice in domeniul biologiei.
“Celsentri deschide o noua cale de lupta impotriva virusului HIV. Pacientii din UE si implicit Romania, care au dezvoltat rezistenta la tratamentele existente, au acum o noua optiune promitatoare de tratament” spune Stanley Mendonca, Country Manager Pfizer Romania.
Autorizarea Maraviroc de catre Comisia Europeana se bazeaza pe datele la 48 de saptamani provenite din cele doua studii clinice MOTIVATE, studii dublu-orb, cu control placebo, aflate in plina desfasurare.
Datele acestor studii arata ca Maraviroc in asociere cu terapia standard optimizata (TSO) a determinat o reducere substantial mai mare a incarcaturii virale in comparatie cu pacientii care au primit doar terapia optimizata.
In plus, un numar mai mare decat dublu dintre pacientii tratati cu Maraviroc plus terapie optimizata au atins un nivel de incarcatura virala nedetectabila la 48 de saptamani, in comparatie cu pacientii care au primit doar TSO. De asemenea, s-a demonstrat o crestere semnificativa a nivelului de celule albe CD4 in grupul care a primit Maraviroc plus terapie standard optimizata comparativ cu grupul de pacienti care a primit doar TSO. Reactiile adverse au fost similare la pacientii tratati cu Maraviroc si TSO, fata de grupul pacientilor tratati cu TSO, iar procentul de intrerupere a tratamentului a fost de asemeni similar (3,8%).
“Specialistii pot acum controla mai bine infectia HIV pentru acei pacienti care dezvolta rezistenta la tratamentele existente. Studiile arata ca peste 25% din pacientii HIV pozitiv se confrunta cu aceasta problema. Celsentri reprezinta o importanta optiune aditionala pentru tratamentul pacientilor adulti infectati cu HIV aflati sub tratament antiretroviral si cu tropism detectabil numai pentru CCR-5”, arata Prof. Dr. Adrian Streinu – Cercel, Directorul Institutului Matei Bals.
In Romania exista peste 11.000 bolnavi de SIDA, in timp ce la nivel mondial numarul persoanelor infectate este de peste 40 milioane.
HIV SIDA ramane o provocare importanta a secolului XXI
Inca de la identificarea sa in anii ’80, HIV a devenit o sursa globala semnificativa de mortalitate si morbiditate. Progresele realizate in intelegerea mecanismelor si in tratamentul acestei boli, precum si dezvoltarea la inceputul anilor ’90 a terapiei antiretrovirale inalt active (HAART, highly active antiretroviral therapy) au transformat aceasta boala dintr-o infectie letala intr-o boala cronica. In ciuda acestor progrese semnificative, specialistii se confrunta in acest moment cu numeroase provocari reprezentate de toxicitatea pe termen lung asociata cu tratamentele disponibile si rezistenta la medicamente.
Celsentri, produs de compania farmaceutica Pfizer, reprezinta o optiune terapeutica inovatoare pentru pacientii infectati cu virusul HIV si aflati sub tratament antiretroviral, care dezvolta rezistenta la tratamentele curente.
De la primele cazuri de SIDA raportate in 1981, infectia a crescut la proportii pandemice. Conform informatiilor publicate de OMS si UNAIDS, la sfarsitul lui 2007 traiau peste 33,2 milioane persoane cu HIV / SIDA, numarul femeilor infectate reprezentand mai mult de 50% din total si 2,5 milioane fiind copii.
Se estimeaza ca numai anul trecut s-au infectat cu HIV / SIDA peste 2,5 milioane persoane si peste 2,1 milioane persoane au decedat din aceasta cauza.
Mortalitatea datorata SIDA continua sa creasca in cele mai multe regiuni din lume. Exceptie fac America de Nord, Europa Centrala si de Vest si regiunea Caraibelor, unde numarul deceselor datorate SIDA a ramas in principiu stabil intre 2004 si 2006. Regiunile cu cea mai mare crestere a mortalitatii datorate SIDA intre 2004 si 2006 sunt Europa de Est si Asia Centrala (83%), Oceania (38%), Asia de Est (30%) si America Latina (23%).
Cele mai multe cazuri de persoane infectate cu HIV traiesc in Africa Sub-Sahariana (24,7 milioane cazuri), urmata de Europa de Est si Asia Centrala (1,6 milioane persoane).
Conform acelorasi surse, in 2007 s-au raportat peste 7.000 de persoane nou infectate in fiecare zi, peste 95% provenind din tarile sarace si cele in curs de dezvoltare. Aproximativ 5.000 dintre acestia au varsta cuprinsa intre 15-49 de ani, peste 50% fiind femei si 50% avand varsta intre 15-24 de ani.
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV/ SIDA in Romania – IBI “Prof.Dr.M.Bals”, in tara noastra s-au inregistrat in perioada 1985 – 2008 peste 15.000 de cazuri cu HIV/ SIDA. Dintre aceste cazuri au survenit peste 5.000 de decese, iar aproximativ 600 de pacienti sunt pierduti din evidentele medicilor. Conform distributiei pe grupe de varsta a persoanelor aflate in evidenta la 30 iunie 2008, 54% dintre persoanele infectate se afla in grupa 15-19 ani, 42.8% au peste 20, 2,95% au intre 1-14 ani si 0,3% sub un an. Romania a inregistrat progrese in tratarea acestor pacienti, inregistrand cea mai mare rata de supravietuire din zona.
HIV/SIDA este asociata unor cosiderabile costuri umane si financiare. SIDA conduce la o substantiala scadere a calitatii vietii legate de starea de sanatate.
Costurile SIDA din SUA au fost raportate la 29,7 miliarde dolari in 2002, dintre care 80% au insemnat costuri indirecte, iar 20% costuri directe. In SUA, costul anual mediu de ingrijire a unui pacient cu HIV/ SIDA a fost estimat la 18.600$ in 2001. Principalul indicator al costului il reprezinta medicatia antiretrovirala (56% din costuri). Costurile anuale de ingrijire a unui pacient cu HIV/ SIDA in Europa au variat intre 3.700 si 15.400€ intre anii 1994 si 2000. Cheltuielile variaza in functie de tara si de procentul de pacienti tratati cu medicatie antiretrovirala. SIDA are un impact semnificativ asupra productivitatii muncii si economiei nationale, deoarece boala afecteaza in principal persoanele din primii ani de munca. Se estimeaza ca in 2020 forta de munca din 15 tari va scadea datorita SIDA, cu aproximativ 24 milioane persoane.
In Romania costul mediu lunar al tratamentului este intre 500 – 1.500 euro pe luna.
Intr-un studiu de cohorta din SUA desfasurat intre 1990 si 2003, terapia antiretrovirala a scazut mortalitatea datorata SIDA cu un important procent de 80%. Un studiu recent a estimat ca au fost salvati aproximativ 3 milioane ani de viata (aproximativ 200.000 persoane care traiesc un an in plus in fiecare 15 ani trecuti) datorita terapiei antiretrovirale combinate in SUA.
Aderenta la tratamentul antiretroviral poate fi insa o problema importanta, un studiu aratand ca numai aproximativ 25% din pacienti au ramas pe tratamentul initial dupa 4 ani. Aderenta scazuta poate conduce la o supresie virala suboptimala, la rezistenta virala si la scaderea sperantei de viata (aproximativ 2 ani intr-un studiu). Toxicitatea este cel mai frecvent motiv citat pentru aderenta scazuta la tratament. Rezistenta la medicamente devine din ce in ce mai frecventa, pana la 10% din pacientii naivi terapeutic (netratati cu antiretrovirale) si pana la 88% din pacientii pre-tratati, fiind rezistenti la cel putin o clasa de medicamente antiretrovirale.
Celsentri (Maraviroc) este primul produs al unei noi clase de medicamente orale adresate pacientilor infectati cu HIV, lansat in ultimii zece ani. Maraviroc, in combinatie cu alte medicamente antiretrovirale, este indicat pentru tratamentul pacientilor adulti infectati cu virusul HIV, aflati sub tratament antiretroviral si cu tropism detectabil numai pentru CCR-5. Studiile arata ca intre 50-78% dintre pacientii HIV pozitiv prezinta aceasta carateristica.
Maraviroc blocheaza accesul viral in celule: in loc sa actioneze impotriva virusului HIV in interiorul globulelor albe, asa cum actioneaza celelalte tratamente, Maraviroc impiedica patrunderea virusului in leucocite prin blocarea caii de acces (co-receptorul CCR-5).
Compania Pfizer are o preocupare constanta de a aduce o imbunatatire semnificativa a vietilor persoanelor afectate de virusul HIV si a persoanelor cu risc din intreaga lume. Aceasta preocupare se manifesta prin actiuni filantropice semnificative care conduc la accesul pacientilor la medicamente care salveaza vieti, resurse si abilitati care sprijina imbunatatirea ingrijirii persoanelor infectate cu virusul HIV din intreaga lume.