Intr-un dialog emotionant si sincer cu Horia-Roman Patapievici, Grigore Lese, unul dintre cei mai cunoscuti si originali interpreti de muzica traditionala, doctor in muzica, vorbeste despre muzica traditionala romaneasca, pe care o si ilustreaza prin cateva fragmente interpretate live, in studio.
De la La portile ceriului, Grigore Lese vine in studioul emisiunii Inapoi la argument pentru a vorbi despre muzica traditionala romaneasca, dar si pentru a canta. Cu o dragoste si pasiune nemasurate pentru muzica traditionala romaneasca, Grigore Lese explica celor interesati care este diferenta dintre folclor, muzica populara si muzica traditionala. Grigore Lese este unul dintre cei mai expresivi si autentici rapsozi romani. Desi apare in spectacole in care canta numai muzica autentica veche, preluata de la batrani, Lese se bucura de un succes remarcabil, numarul spectatorilor sai fiind impresionant. Grigore Lese are o viziune personala asupra modului in care trebuie performat folclorul: “Ce este cantatul?… Cantatul este o necesitate. Omul, daca nu ar canta, ar muri. Este un har, este un dat transcendental, este un noroc de la Dumnezeu. Cele mai profunde versuri care s-au spus vreodata despre muzica sunt: Am noroc ca stiu canta, / Ca-mi astampar inima. / Horile-s de stamparare / La omu’ cu suparare.”
– Se naste in satul Stoiceni din Tara Lapusului (20 februarie 1954)
– Studiaza fagotul la Academia de Muzica “Gheorghe Dima”
– Obtine titlul de Doctor in Muzica cu calificativul Summa cum Laudae (2003)
– Preda cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti
– Realizeaza emisiunea La portile ceriului (TVR Cultural), pentru care primeste MARELE PREMIU al A.P.T.R. in 2007
– Realizeaza emisiunea Pe drumurile lui LESE, Radio Romania Actualitati, 2008
– Initiaza si coordoneaza proiectul ULTIMII RAPSOZI la Institutul Cultural Roman (ianuarie – decembrie 2008)
Prin spectacolele sale (OBARSII, PASTORALE, SAREA PAMANTULUI), Grigore Lese, recurgand la o adevarata arheologie muzicala, reconstruieste prin sunet satul romanesc arhaic cu principalele sale momente de trecere – nasterea, nunta, inmormantarea. Intoarcerea la obarsii inseamna pentru Grigore Lese intoarcerea la muzica vocala interpretata in cea mai veche maniera cunoscuta la noi (horea in grumaz), la cantece de ceremonial uitate, la esenta unei spiritualitati profund marcate de spatiul generator. Convins totodata ca amprenta pastorala este definitorie pentru civilizatia noastra, Lese aduce in atentie variante de Miorita din principalele zone etnofolclorice precum si instrumente specifice oieritului – uneori in formele lor rudimentare – ale caror sunete invoca singuratatea, nostalgia, dorul. Astfel, spectacolele sale recreeaza o lume ritualica, ce pastreaza inca amintirea mitului.
Nefiind adeptul inregistrarilor, Grigore Lese nu are un material discografic numeros, insa toate productiile muzicale de pana acum (1996 – Cantec pastoral, Casa de Discuri “Amori”, Laussane; 2000 – Cantece de Catanie si 2003 – Hori, Societatea de Concerte Bistrita; 2004 – Horile Vietii si Asteptand Craciunul, Casa de Discuri ROTON) poarta amprenta autenticitatii si a bunului gust.
Muzica sa se regaseste in coloana sonora a filmelor The Pharaon (2003), regia Sinisa Dragin si Gunpowder, Treason and Plot, productie BBC 2004.
A fost invitat sa sustina concerte la cele mai importante manifestari culturale de gen, precum Festivalul Vocile Lumii, Bloomington, 1995; Festivalul Smithsonian’s Folk Live, Washington, 1999; Festivalul Montmartre, Paris 2002; Festivalul Fest Der Kontinente, Berlin, 2003; Celebrarile Milenariului Abatiei Sf. Nil 1004-2004, Roma, 2003; Zilele Culturii Romane, Madrid, 2004; Olimpiada Culturala de la Atena, 2004; Expozitia Mondiala de la Aichi, Japonia, 2005; Festivalul Tarilor Europei de Est, Montreal, 2005; Festivalul Francophonie Metissee, Paris, 2006; Festivalul CULTRASCAPES 2007, Basel, Elvetia; Festivalul Miguel Bernal Himenez 2007, Morelia, Mexic.
“Cred ca un popor care isi uita traditiile este in pericol de a se narui spiritualiceste. De aceea cred ca pentru fiecare dintre noi intoarcerea la obarsii este obligatorie. Cred in forta mistica si de creatie a poporului meu. Cred cu tarie ca menirea mea in aceasta lume este sa-mi innobilez stramosii prin cantec. Cred cu toata fiinta mea in hore si le consider matricea muzicala a romanilor. Cred in puterea ancestrala a horei de a infrunta timpul si de a delimita locul nostru in lume. Cred ca sunt eu, cel adevarat, numai cand horesc”.
Grigore Lese
In seria de audiobook-uri Inapoi la argument printre invitatii lui Horia-Roman Patapievici ii veti intalni pe Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Annie Bentoiu, Neagu Djuvara, Solomon Marcus, Ion Vianu, Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu.
ISBN 978-973-1709-77-2
pret in librarii: 30 lei
durata totala: 0:48:23
Producator tv: Daniela Mitache
O productie TVR Cultural
Humanitas