Bebelusii care in primul an de viata traiesc intr-o locuinta alaturi de o pisica prezinta riscuri duble de a se imbolnavi de eczeme, cu conditia ca ei sa fie purtatori ai unei mutatii genetice specifice, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori europeni, publicat in Public Library of Science si preluat de BBC.
Cercetatorii au descoperit ca bebelusii purtatori ai unei variatii a genei FLG prezinta un risc dublu de eczeme, iar expunerea lor la alergenii purtati de pisici contribuie la cresterea de patru ori a probabilitatilor de imbolnavire.
La studiu au participat 892 de bebelusi nascuti in Marea Britanie si Danemarca. Specialistii au analizat influenta expunerii la alergenii purtati de caini, pisici si praf.
Acelasi studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Dundee, a scos la iveala faptul ca existenta unui caine in locuinta nu contribuie la cresterea riscurilor de eczeme.
Totusi, un expert din Marea Britanie, dermatolog la Universitatea din Sheffield, spune ca un alt studiu sugereaza ca expunerea la pisici contribuie la reducerea riscurilor de eczeme. In plus, noul studiu este unul realizat la scara mica, iar datele trebuie interpretate cu precautie.
Numarul cazurilor de eczeme a crescut semnificativ in ultimii ani in Marea Britanie. Cauzele acestei alergii nu sunt pe deplin cunoscute, dar se stie ca anumite substante favorizeaza aparitia bolii.
Descoperirea cercetatorilor britanici este importanta, pentru ca gena FLG joaca un rol important in mentinerea rolului de bariera protectoare a pielii.
Unele mutatii impiedica gena sa functioneze cum trebuie, insa nu este suficient sa fii purtator al acestei variatii genetice pentru a te imbolnavi. Unele persoane sunt purtatoare ale acestei mutatii genetice, insa nu se imbolnavesc.
Factorii de mediu sunt extrem de importanti in declansarea alergiilor la copii, spun specialistii.
Sursa: www.monitorulsv.ro