Exilata in SUA, in anii `80, denuntata si atacata de prieteni si colegi de breasla, desi mult timp a fost considerata una dintre vocile puternice ale literaturii romane din zilele noastre, discipol al lui Ion Barbu, iubita a lui Marin Preda, Nina Cassian este un personaj fascinant, care se lasa descoperit, in exclusivitate, intr-un interviu acordat pentru numarul din iulie al revistei Tango.
Nina Cassian le-a vorbit corespondentei Tango si cititorilor revistei nu numai despre oprimarile pe care le-a indurat ca scriitor in timpul comunismului, ci si despre marile ei iubiri: despre relatiile cu sotii sai, scriitorii Vladimir Colin si Al. I. Stefanescu si, in prezent, compozitorul american Maurice Edwards, dar si despre povestile de dragoste pe care le-a trait in afara acestor casatorii, cu Marin Preda, Ion Barbu, Slavomir Popovici, Sandu Pitaru sau Ioji Craioveanu.
Dincolo de premiile luate pentru creatia sa literara, de aparitiile (unele in premiera pentru aceasta parte a lumii) in antologiile americane de poezie moderna, de inventarea unui limbaj propriu – limba sparga, autoarea vorbeste despre viata sa si despre barbatii care i-au marcat destinul. “Cate nu am scris despre Marin Preda… L-am cunoscut la Sinaia, la Casa de Creatie, la Creatorium, cum ii spuneam noi in batjocura. Era foarte tanar. Si eu la fel. Eu aveam 24 si el avea 26. Am fost fascinata de prezenta lui si se pare ca a fost reciproc. Fara sex, m-a iubit, am fost atrasa. Dar eu eram fericita cu Ali. Mult mai tarziu, l-am reintalnit la Casa Scriitorilor. El era cu Mircea Dinescu si i-a spus: «Eu ii spuneam ca vreau sa o iau de nevasta si ea ii tot dadea ca il iubeste pe Ali». In 1953, am devenit iubiti. Tot la Sinaia. Am scris despre asta in «Un Love Story» din volumul meu, «Confidente fictive». Intr-o seara mi-a spus, referindu-se la prima noastra etapa sinaiota, ca el e ars pe dinauntru, ca nu ma mai poate iubi. Si eu m-am dus la el la usa si l-am sarutat si el a fost surprins. «Mi-a placut», mi-a spus. Si relatia s-a reluat, adancindu-se”, povesteste Nina Cassian in interviul acordat revistei Tango.
“Pentru mine, Nina Cassian este o emblema a feminitatii traite pana la sange, destinul sau ma urmareste, iar poezia sa mi-a schimbat viata. Noi aici, in tara, am uitat de Nina Cassian – ce pacat! -, dar ea are o activitate literara intensa in Statele Unite, scrie mult, are proiecte insemnate si, in plus, desi are aproape 84 de ani, este implicata in viata literara a comunitatii romanesti. Am aflat de intalnirile sale cu cativa tineri poeti de limba romana, la o serata organizata de Institutul Cultural Roman din New York. Si am profitat de ocazie ca s-o rog pe corespondenta noastra in Statele Unite, Mona Marin, sa-i solicite scriitoarei un interviu pentru revista Tango. Si am reusit! Ce onoare, e o izbanda de care sunt nespus de mandra! In plus, va asigur ca in Tango a aparut un interviu corect, nemasluit. Nina Cassian a avut ezitari, initial, pentru ca, in urma cu un an, interviul publicat intr-un cotidian central a dezamagit-o. I-a spus Monei ca jurnalistii care au intervievat-o atunci i-au modificat declaratiile de dragul senzationalului”, marturiseste jurnalista Alice Nastase.
Dezvaluirile Ninei Cassian completeaza numarul de iulie al revistei care gazduieste dosarul “Iubiri de taina, legaturi secrete”, incluzand textele dedicate sub semnaturile Simonei Catrina si Aurorei Liiceanu, o cronica a Festivalului de film de la Cannes semnata de Tudor Caranfil, un pictorial Loredana Groza si un interviu-portret Mugur Mihaescu, alaturi de rubricile constante si numeroasele stiri din domenii diverse. Revista, care a ajuns la numarul 37, este disponibila pe piata din data de 27 iunie 2008.