Somnul a fost ÅŸi este tema a numeroase cercetări ÅŸtiinÅ£ifice, punîndu‑se întrebări precum: “De ce avem nevoie de somn?”, “De ce este aÅŸa greu de obÅ£inut?” ÅŸi “Care sînt efectele acestuia asupra performanÅ£elor fizice sau asupra venitului?”
Daniel Kriple, directorul unei clinici pentru tratarea problemelor legate de somn din Los Angeles, California, a răspuns la cîteva întrebări despre acest subiect.
În anul 2002, Kriple a comparat rata decesului în cazul a mai mult de un milion de adulţi din Statele Unite, care raportaseră anterior numărul de ore de somn pe noapte.
Cîte ore ar fi ideal să dormim? Studiile au relatat faptul că persoanele care dorm între 6,30 şi 7,30 ore trăiesc mai mult. În schimb, cei care dorm mai mult de 8 ore sau mai puţin de 6,30 nu trăiesc la fel de mult ca ceilalţi. Este la fel de riscant şi să dormim mult, dar şi puţin. Totuşi, somnul de 8,30 ore pare să fie mai dăunător sănătăţii decît cel de 5 ore.
Multe dintre boli, cum ar fi depresia, obezitatea sau afecţiunile cardiace, au legătură cu numărul orelor de somn. De exemplu, se pare că persoanele care suferă de diabet dorm mai puţin de 7 ore pe noapte.
Deşi se speculează despre cei care dorm între 6,30 şi 7,30 ore că trăiesc mai mult decît alţii, nu se ştiu motivele exacte ale acestui lucru. Nu se cunosc nici cauza, nici efectul. Aşadar, nu se ştie dacă o persoană care doarme puţin îşi poate prelungi viaţa cu cîteva ore de somn în plus sau dacă cineva care doarme mult va trăi mai mult, trezindu‑se mai devreme.
ÃŽn concluzie, este bine să dormim puÅ£in. Pînă acum ni se spunea că trebuie să dormim, în medie, 8 ore, însă nu există nici un argument solid care să susÅ£ină această afirmaÅ£ie. Ciudat este, totuÅŸi, că mulÅ£i dintre pacienÅ£ii clinicilor de tratare a problemelor de somn sînt persoane care dorm mai mult de 8 ore…
Sursa: www.evenimentul.ro