Stiri

Socul


socDe la soc (Sambucus nigra) partile utilizate in scopuri terapeutice sint florile, fructele si scoarta. Florile se recolteaza pe la sfirsitul lunii mai, in momentul in care 75 la suta din ele sint inflorite, iar restul se afla sub forma de boboci. Recoltarea se face numai pe timp frumos, in zile insorite si numai dupa ce roua s-a ridicat complet. Fructele se recolteaza numai toamna, cand au ajuns la completa maturitate, devenind negre. Nu se utilizeaza florile proaspete. Inflorescentele se expun fie la soare puternic, fie se aseaza in incaperi bine aerisite. Dupa 4-6 ore, florile sint uscate. Florile se pot usca si pe cale artificiala, la o temperatura de 35°C. Fructele se expun la soare sau, daca timpul nu permite, se usuca artificial la o temperatura de 50-60°C.

Actiune terapeutica Preparatele din flori, fructe sau scoarta de soc sunt diuretice, sudorifice, antireumatismale, laxative, emoliente, galactogene si antiinflamatoare. Sant indicate an edeme, ascita, nefrita cronica, litiaza urinara, cistita, guta, reumatism, constipatie, conjunctivita, blefarita, orgelet, eczeme, urticarie, furuncule, bronsita, astm, rujeola, scarlatina, gripa. Extractele din fructe de soc sant un puternic concurent al medicamentelor antivirale de ultima generatie, ajutand la vindecarea bolilor degenerative, la prevenirea bolii canceroase, la combaterea tumorilor benigne si, nu an ultimul rand, se spune ca prelungeste tineretea biologica. Moduri de preparare Infuzia se prepara dintr-o lingura de flori uscate la 250 ml apa clocotita. Se tine vasul acoperit 5 minute, se strecoara, se andulceste cu miere de albine si se consuma cate 3 cani cu infuzie pe zi, dupa mesele principale, an tratarea bronsitelor, reumatismului, gutei sau a scarlatinei. Decoctul este folosit pentru inhalatii sau spalaturi oculare. Intr-un litru de apa se fierb, 3 minute, 50 g flori. Se acopera vasul pentru 10 minute, se strecoara si se foloseste an cazuri de rinite, gripa sau spalaturi oculare. Sucul din fructe de soc se prepara din 20 g fructe, care se storc la storcatorul electric, iar an sucul obtinut se amesteca o lingura de miere de albine. Se consuma dimineata, ca laxativ. Decoct din scoarta de soc – 2 pumni de scoarta uscata (se recolteaza doar coaja de pe ramurile tinere, abia lignificate) se fierb antr-un litru de apa, pana ce cantitatea de apa scade la jumatate, se filtreaza, iar antreaga cantitate se amparte an trei prize, care se vor administra anaintea meselor principale. Acest decoct este indicat an retentiile de urina, nefrita cu edeme, colici renale, reumatism si guta. Tinctura din fructe de soc – se poate cumpara de la magazinele specializate. Tinctura se poate obtine si prin amestecarea sucului proaspat de fructe de soc cu alcool dublu rafinat de 90°. Intr-o sticla, se pun un pahar de 125 ml suc de fructe de soc si un pahar de alcool, dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Tinctura se pune la pastrare antr-o sticla anchisa bine, la loc antunecos si rece. Termenul sau de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte an curele de slabire, ca detoxifiant an bolile cronice si degenerative, pentru cresterea rapida a imunitatii. In timpul epidemiilor de gripa, de la anceputul toamnei, se recomanda o cura de doua saptamani, timp an care se iau cate 3 linguri de tinctura pe zi. Daca gripa este deja instalata, se recomanda administrarea a 4 linguri de tinctura diluate an apa, o perioada de 10 zile. Starea febrila, durerile musculare si starea generala proasta vor fi diminuate.
Aceeasi tinctura de soc este recomandata si an cazul tratarii obezitatii, atunci cand se recomanda administrarea a 3-4 linguri de tinctura de soc pe zi, timp de 3 luni, neantrerupt. Pentru tratarea tumorilor maligne sau benigne se recomanda o cura de 30 de zile cu tinctura din fructe de soc, cate 2 linguri pe zi. Efectele sant surprinzator de puternice, prin activarea sistemului imunitar, element extrem de important an tratarea acestor afectiuni. Pulbere din fructe uscate, pentru ambunatatirea vederii – se iau, zilnic, 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Administrarea se face pe stomacul gol, an cure de 3-4 saptamani.
Sucul proaspat – se obtine prin zdrobirea boabelor de soc an mixerul electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus an doua, iar sucul astfel obtinut se pune antr-o sticla ce se va depozita la rece. Termenul de valabilitate al sucului este de 48 de ore, pastrat la frigider.
Cum se prepara “socata”?
Se culeg flori proaspete de soc, cate 10 inflorescente foarte bine dezvoltate si se pun antr-un ceaun mare sau un cazan an care se adauga 10 litri de apa. Se fierbe totul, lasand sa dea 1-2 clocote, apoi se adauga 1 kg de zahar. Se da deoparte, iar apa evaporata se completeaza, cu apa fiarta, pana la exact cantitatea de 10 litri. Se raceste si se adauga drojdie “cat o nuca”. Se lasa timp de 24 de ore, apoi se trage an sticle (se pot folosi PET-uri) an care se pun si cateva boabe de orez. Foarte bine capsate, sticlele se pastreaza la rece, antr-un loc antunecos. Bautura astfel obtinuta este slab alcoolizata si se poate consuma an cantitati pe care organismul le suporta. O alta reteta implica 6-12 inflorescente, care se pun antr-un borcan de sticla si peste care se toarna 4,5 litri de apa. Se mai adauga o lamaie taiata felii si 1 kg de miere de albine. Se lasa amestecul la macerat doua zile, apoi timp de anca doua zile se agita cu o lingura de lemn. Se filtreaza si se trage an sticle, care vor fi bine anfundate. Se pastreaza la rece, an frigider sau an beci. Se consuma cate 3 pahare pe zi, anainte de masa. Socata are o puternica actiune depurativa, ajutand la eliminarea surplusului de apa din tesuturi si stimuland eliminarea toxinelor din organism. Este indicata an combaterea constipatiei, contra infectiilor urinare sau renale si, an special adultilor, pentru stimularea suplimentara a digestiei, a proceselor de eliminare, fiind an acelasi timp si un foarte bun tonic general. Precautii an administrarea remediilor din soc.
Sunt interzise consumul fructelor an stare cruda si folosirea produselor din fructe sau frunze de soc an perioada de sarcina sau de alaptare. Folosirea excesiva a produselor pe baza de soc poate conduce la pierderea potasiului din organism prin urina.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *