O planta medicinala foarte raspandita si cunoscuta. Nu este o exagerare sa afirm ca musetelul este un leac universal, in special pentru bebelusi si copii mici, cand este recomandat aproape in orice situatie (in special contra crampelor si durerilor abdominale-colici). Ajuta si in balonari, eruptii, dureri de stomac si secretii stomacale abundente, tulburari menstruale (amenoreea) si alte afectiuni ale organelor pelviene, in insomnii, epidimita, febra, dureri de pe urma ranilor si dureri de dinti.
Musetelul are efect sudorific, calmant, antispasmodic, dezinfectant si antiinflamator in inflamatii de tot felul, mai ales ale mucoaselor. Extern, musetelul se administreaza sub forma de comprese si spalaturi in conjuctivite si alte inflamatii ale ochilor, in eruptii cutanate care provoaca mancarimi sau supuratii, ca gargara in durerile de dinti, precum si la spalarea ranilor.
Baile si spalaturile cu musetel au efect calmant, cu influenta benefica asupra intregului sistem nervos. Dupa boli grave sau stari de epuizare va veti simti mai linistiti.
In ingrijirea cosmetica musetelul este de neinlocuit. Daca faceti saptamanal o baie a fetei cu infuzie de musetel veti vedea cum se curata si se lumineaza tenul.
Infuzia de musetel este benefiica si pentru par, in special pentru cel blond.
Musetelul este indicat in tratamentul intern al hemoroizilor, care pot fi tratati si extern cu alifie de musetel.
Uleiul de musetel era folosit inca din antichitate ca frectie contra nevralgiilor si a reumatismului articular. La vechii egipteni, musetelul era considerat, datorita puterii sale de a scadea febra, drept floarea zeului soarelui.
Ceaiul de prepara dintr-o lingurita cu varf de flori la 250 ml apa clocotita. Se strecoara dupa cateva min.