Bărbaţii care au o dietă săracă în acid folic prezintă riscul de a avea copii cu anomalii genetice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Human Reproduction şi preluat de dailymail.co.uk.
Folatul contribuie la menţinerea sănătăţii spermei, bărbaţii prezentând mai puţine riscuri de a avea copii cu anomalii genetice, potrivit studiului realizat de cercetătorii de Universitatea din California.
Acidul folic este în mod tradiţional recomandat femeilor însărcinate, însă cercetătorii cred că şi dieta taţilor este importantă pentru dezvoltarea unui copil sănătos.
La studiu au participat 89 de bărbaţi, cărora li s-au recoltat mostre de spermă. De asemenea, voluntarii au oferit informaţii despre consumul zilnic de vitamine, provenite atât din alimentaţie cât şi din suplimentele alimentare.
Rezultatele studiului indică faptul că bărbaÅ£ii care au consumat între 722 ÅŸi 1.150 de micrograme de acid folic au prezentat cu 20 – 30% mai puÅ£ine riscuri de a suferi de anomalii ale spermei.
În Marea Britanie, doza zilnică recomandată pentru adulţi este de 200 de micrograme. Femeilor care încearcă să conceapă un copil şi celor aflate în primul trimestru al sarcinii li se recomandă o doză zilnică de 400 de micrograme de acid folic.
Un nivel scăzut de acid folic a fost asociat cu spina bifida, un defect de naştere, una dintre principalele cauze ale paraliziei infantile, anencefalia, dar şi cu maladii cardiovasculare şi infarct.
Vitamina se găseşte în legumele cu frunze verzi, leguminoase, portocale, căpşuni şi ficat, dar puţine persoane reuşesc să mărească nivelul de acid folic din organism doar prin intermediul alimentaţiei.
Cercetătorii spun că acesta este primul studiu care sugerează că dieta paternă poate influenţa sănătatea copilului.
Sursa:www.monitorulsv.ro